Blokhuis: Minder regels in de zorg is noodzakelijk
- Nieuws
- Blokhuis: Minder regels in de zorg is noodzakelijk
"Elk jaar opnieuw een formulier invullen voor een beenprothese", dat is een van de regels die staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil afschaffen. "Wie verzint zoiets?" Dit zei hij in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers vanochtend tegen presentatrice Ghislaine Plag als reactie op de stelling in Stand.nl: Het schrappen van regels lost de problemen in de zorg op.
Video niet beschikbaar
Gisteravond heeft Blokhuis samen met minister De Jonge van VWS en minister Bruins van Medische Zorg en Sport een voorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. Hij hoopt met dit voorstel het aantal regels in de zorg te verminderen en daarmee de verpleegkundigen en artsen te ontlasten. Zorgprofessionals zijn tegenwoordig gemiddeld veertig procent van hun tijd bezig met administratieve taken, in plaats van dat ze werkelijke zorg aan patiënten leveren. Dat veroorzaakt stress en vooral ook onvrede op de werkvloer van het ziekenhuis en de verzorgingshuizen. In het plan worden er ten minste 62 regels geschrapt, en dat mogen er meer worden.
Werken in de zorg moet een beter imago krijgen
Het plan getiteld '(Ont)Regel de zorg' wil minder administratieve rompslomp voor de zorgverleners en vooral meer tijd voor de patiënt. Voor dit plan is met alle betrokkenen van de zorg gesproken: van patiëntenvereniging tot huisartsenpost tot verzekeraar. Al die regels zijn ontstaan door een geïnstitutionaliseerd wantrouwen. En daar moeten we volgens het plan mee breken, niet alleen als patiënt, maar vooral ook de instellingen die zorg leveren.
Doel is naast betere zorg ook dat het werk aantrekkelijker wordt. Bruins: "We willen een beter imago voor de zorgverleners. Dat je niet meer meewarig wordt aangekeken op verjaardagen, omdat er wordt gedacht dat je als verpleegkundige vooral bezig bent met het invullen van formulieren." Dat het verbeteren van het imago ook hard nodig is, beaamt Bruins. "De komende jaren hebben we ruim 125.000 mensen extra nodig in de zorg."
Snappen of schrappen
Ook moet er streng op worden toegezien dat regels die zijn afgeschaft, ook daadwerkelijk niet meer worden toegepast. Als voorbeeld noemt Bruins de 'vijf-minuten-registratie', waarbij je als bijvoorbeeld wijkverpleegkundige elke vijf minuten van je diensttijd moet bijhouden welke activiteit je hebt uitgevoerd. "Die regels zijn in principe al onder onze voormalige staatssecretaris afgeschaft. Toch werken mensen er nog steeds aan mee. Maar we moeten duidelijk maken dat die verplichting niet meer bestaat."
Er zijn al vaker plannen gelanceerd om het aantal regels te verkleinen. Zo is er al jaren het Actiecomité Het Roer Moet Om, een oproep vanuit de medische hoek naar de politiek, waarin ook wordt gepleit voor regelarme zorg. Waarom gaat het nu wel lukken? Bruins: "We kunnen nu instanties als zorgverzekeraars en gemeenten op de vingers tikken. Zij zijn verantwoordelijk voor de uitvoer van minder regels." De stelregel van de drie bestuurders in Den Haag is: snappen of schrappen. Als het niet is uit te leggen aan de buurvrouw, dan is het geen zinvolle regel en mag die worden opgeheven.
Zorginstellingen moeten verantwoordelijkheden nemen
En betekent dit plan ook dat er minder managers in de zorg komen, een van de grootste ergernissen van medewerkers uit deze sector? Volgens Bruins zijn er al veel managers vertrokken. "Er is hier wel een causaal verband; veel regels betekent ook veel controle en dus ook veel managers. Wij gaan ervan uit dat de zorginstellingen hierin hun verantwoordelijkheden nemen."
Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!
Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.
We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!