Achtergrond

Rutger Bregman gaat wereldwijd viral door Bernie Sanders

EO
foto: Twitter Bernie Sandersfoto: Twitter Bernie Sanders
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutger Bregman gaat wereldwijd viral door Bernie Sanders

De bijdrage van historicus en schrijver voor De Correspondent Rutger Bregman op de jaarlijkse conferentie van het World Economic Forum in Davos is wereldwijd viral gegaan. "Je hoeft geen professor in de geschiedenis of econometrie te zijn om te zien dat we in een enigszins onrechtvaardige wereld leven," zo blikt Bregman terug in Dit is de Dag.

Tijdens een paneldiscussie in Davos zei Bregman dat er te weinig wordt gepraat over hoeveel de allerrijksten afdragen aan de samenleving. Het fragment van zijn verhaal werd opgepikt door de Amerikaanse oud-presidentskandidaat Bernie Sanders die miljoenen volgers op Twitter heeft. Bregman: "De reden dat het zo aanslaat, is dat ik het zei in het hol van de leeuw. Ik was daar niet uitgenodigd om dit praatje af te steken."

Belasting

Het betoog van Bregman spitst zich toe op de vraag of miljonairs en grote bedrijven meer belasting moeten betalen. Dat is iets waar volgens de historicus veel te weinig over wordt gesproken door de rijken der aarde. Die hebben het volgens hem liever over andere zaken. "Als je daar binnenkomt denk je dat je op een partijcongres van GroenLinks terecht bent gekomen. Het gaat over klimaatverandering, feminisme en transparantie, maar als je dan wat langer luistert, merk je dat bepaalde dingen niet worden genoemd."

Op het wereldtoneel is volgens Bregman veel mis en ook Nederland doet daar volgens de historicus aan mee. "Nederland is gewoon één van de foute jongetjes in de klas. Er zijn heel wat accountants en bankiers aan de ZuidAs die een vieze, maar dik belegde boterham verdienen aan dit verhaal. En die moeten we keihard aanpakken, zoals ze dat bij de VVD zeggen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Luister het hele gesprek hier terug:


Ster advertentie
Ster advertentie