Achtergrond

De vier grootste valkuilen in de liefde
BNNVARA

foto: Wiki Commonsfoto: Wiki Commons
  1. Nieuwschevron right
  2. De vier grootste valkuilen in de liefde

En ze leefden nog lang en gelukkig is voor veel mensen niet weggelegd. Corine Koole, bekend van onder andere de Liefde en Lust-rubriek in Volkskrant Magazine en Jan Drost, filosoof, vertellen in De Nieuws BV over de vier grootste valkuilen in de liefde.

Droom je van eeuwig durende liefde? Lees dit artikel dan goed door om te weten wat je echt niet moet doen.

1. Jezelf laten leiden door verwachtingen

Drost haalt gelijk de filosoof Nietzsche aan: "'Wat heb ik lief in anderen?' vroeg hij zich af. Zijn antwoord was 'mijn verwachtingen.' Je projecteert de belofte van een leven lang geluk - naar jouw idee - naar een ander. En als je je daar niet van bewust bent dan kan dat zorgen voor problemen aangezien de ander niet weet voor een lawine van verwachtingen die over zich heen krijgt." Want beantwoorden aan die verwachtingen kan vroeg of laat niet meer, zegt Drost.

2. Te weinig ruimte laten aan de ander

Volgens Koole is een van de grootste valkuilen het willen veranderen van de ander. "Sommigen gaan daar écht heel ver in, dat ze bepaalde mannen met bepaalde sokken niet willen bijvoorbeeld. Misschien val je voor iemand met wie je nachten in een café doorbrengt en dat je dan denkt 'dit is waar het leven om gaat'. Maar als je in een verhouding zit dat je dan zou willen dat hij ook eens op tijd thuis is." Je wordt verliefd op iemand anders, niet op jezelf: "Je moet niet denken dat als je samen bent dat je hetzelfde moet vinden en voelen. Het is heel belangrijk om je te blijven realiseren 'hij is iemand anders dan ik'."

3. Een 'gezin' worden in plaats van twee individuen blijven

Volgens Koole is het 'te veel focussen op het gezin' en hele grote fout: "Dat is een grote fout omdat het gezin natuurlijk in principe niks is. Mensen zeggen wel eens dat je een team moet zijn. Maar wat is dat dan? Ik vind dat echt een walgelijk woord." Volgens Koole blijf je de twee mensen in de relatie en is het gezin een bouwwerk. Dan stop je je energie in "iets bijna fictiefs, maar het is ook belangrijk dat je gewoon dingen met elkaar blijft doen en dat je seks blijft hebben." De twee individuen die verliefd op elkaar werden moeten volgens Koole de nieuwsgierigheid in elkaar op blijven brengen.

4. De opties openhouden

Volgens Drost heeft een relatie pas kans van slagen als je je op elkaar concentreert: "En er zijn mensen die denken dat het gebeurt op een soort magisch moment. Dat als dit de goede combinatie is dat de oogkleppen vanzelf opgaan. Maar soms moet je dat gewoon besluiten." Maar Koole denkt wel dat mensen niet al te moeilijk moeten doen als er wel iemand anders voorbij komt: "Als er een keer gezoend wordt met een ander, is dat niet een reden om een verhouding op te breken." Volgens haar proberen mensen in een relatie elkaar soms te veel te beperken, want ook dat kan liefde wel aan.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie