Naar homepage
Achtergrond

'Er moet veel meer voorlichting komen: vaccinatie is niet gevaarlijk'
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Er moet veel meer voorlichting komen: vaccinatie is niet gevaarlijk'

Steeds minder Europeanen laten hun kinderen inenten. Ook in Nederland. En dat is niet zonder gevolgen: in de laatste jaren werden meer dan tweehonderdduizend Europeanen ernstig ziek en in zeker vier landen zijn doden gevallen door mazelen. Het Europese Parlement luidt daarom de noodklok. Daarom luidt de stelling vandaag: Er moeten strengere regels komen voor kindervaccinaties.

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik vindt de dalende vaccinatiegraad heel zorgelijk. "Er moet veel meer voorlichting komen: vaccinatie is niet gevaarlijk. Burgers vragen zich af: wat is goed en wat is niet goed? Laten we cijfers van onderzoek publiceren, zodat we misvattingen kunnen wegnemen."

Volksindoctrinatie

De EU-lidstaten kennen hun eigen bevoegdheden. In Italië leidde de mazelenepidemie tot een wet die inenten verplicht en ook in Frankrijk is dat sinds dit jaar het geval. In Duitsland geldt een informatieplicht voor ouders, vertelt oud-correspondent Margriet Brandsma. Daarnaast mogen kinderdagverblijven kinderen die niet zijn gevaccineerd weigeren en zijn ze verplicht de ouders aan te geven bij de zorgautoriteit als ze niet willen inenten. Brandsma: "Ook in Duitsland zijn er steeds minder mensen die laten vaccineren. Ouders vragen bij kinderdagverblijven wat hun beleid is, voordat ze besluiten of ze hun kind daar wel of niet op willen zetten."

Luisteraars van Spraakmakers waren zeer verdeeld. Sommigen waren het met Schreijer-Pierik eens, en sommigen noemen verplichte vaccinatie "volksindoctrinatie". Een reactie: "Het is niet juist om het recht van lichamelijke integriteit, dat door ouders voor hun kinderen wordt behartigd, te doorbreken door verplichte vaccinatie. Persoonlijk zou ik ouders die op onjuiste gronden tegen vaccinatie zijn, het liefst uit de ouderlijke macht laten ontzetten."

Er kan hier nog gestemd worden. Momenteel is 70% van de luisteraars het eens met de stelling.

Meepraten met het nieuws van de dag? Volg Spraakmakers op Facebook en Twitter.

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarvoor willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie