Achtergrond
KRO-NCRV

Barbara Baarsma: 'We moeten meer de nadruk leggen op dingen die goed gaan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Barbara Baarsma: 'We moeten meer de nadruk leggen op dingen die goed gaan'

''Het verschil tussen feiten en emotie is in Nederland heel groot.'' Dat zegt econome Barbara Baarsma bij Spraakmakers. Vorige week werd bekend dat Nederland vijfde staat in de lijst van de VN van meest gelukkige landen ter wereld. Nooit eerder stonden we zo hoog, maar toch zijn mensen vaak ontevreden over de stand van het land.

Video niet beschikbaar

Baarsma, directievoorzitter van Rabobank Amsterdam, pleit ervoor dat we ons meer richten op de feiten in plaats van de emotie, maar ook oog blijven houden voor de zwakkeren. ''Het feit dat het met het land goed gaat, wil niet zeggen dat er geen mensen zijn die pech hebben.''

Persoonlijke ervaringen

Een van de oorzaken dat we zo negatief denken over ons land is volgens de econome de 'terreur van het hoogstpersoonlijke'. ''Iets wat mensen meemaken, wordt verheven tot het gemiddelde.'' Baarsma erkent dat bijvoorbeeld een overval veel impact kan hebben op een persoonlijk leven, maar dat zegt volgens haar niks over hoe het land ervoor staat.

Quote

Omdat het zo goed met ons gaat, hebben we veel te verliezen

Barbara Baarsma

Voor de mensen die het moeilijk hebben, is volgens Baarsma maatwerk nodig. ''Ik geloof meer in een persoonlijke benadering dan in een generieke zak geld.'' Volgens haar is in Nederland de armoede onder ouderen het laagst ter wereld en met bewoners van verpleeghuizen gaat het over het algemeen heel goed.

Veel te verliezen

''Omdat het zo goed met ons gaat, hebben we ook veel te verliezen.'' Baarsma denkt dat mensen zich daardoor sneller zorgen maken over het land: eigenlijk kunnen we alleen maar achteruit gaan.

Barbara Baarsma: hoe zit het met ons vertrouwen?

Ster advertentie
Ster advertentie