Achtergrond
AVROTROS

Krijgen Nederlanders het nieuws wel mee?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Krijgen Nederlanders het nieuws wel mee?

Een kleine meerderheid van de Nederlanders bezoekt in de loop van de dag een of meerdere malen nieuwssites- of apps. Dat blijkt uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat in 2015 is uitgevoerd onder 3000 deelnemers.

Meer dan de helft van de bevolking (61%) gebruikt op een doorsnee dag minstens één nieuwsmedium en besteedt minstens vijf minuten aaneengesloten aan dat gebruik. Het SCP stelt vast dat bij 39% van de Nederlanders nieuws via televisie binnenkomt, gevolgd door het lezen van de papieren krant (27%) en het bezoeken van nieuwssites of -apps (11%).

Jongeren maken meer gebruik van online nieuws

Daardoor lijkt het alsof nieuwssites en -apps maar matig worden gebruikt door Nederlanders. De analyse, die gebaseerd is op dagboekgegevens, concentreert zich echter op gebruik dat vijf minuten of langer aan een stuk plaatsvindt. Daarmee worden bezoeken aan nieuwssites of -apps die korter duren amper geregistreerd. Uit de analyse blijkt dat mensen tussen de 20 en 49 jaar oud jaar veel gebruik maken van online nieuwsmedia. Jongvolwassenen haken af bij de kranten.

Het onderzoek werd met verdeeldheid ontvangen. Dagblad Trouw kopte vanochtend dat vier op de tien Nederlanders niet of nauwelijks kennis neemt van het nieuws. ‘Kranten, radio en tv zijn nog de belangrijkste nieuwsbronnen, maar veel mensen volgen het nieuws helemaal niet meer’, was de conclusie.

Dagblad Trouw schrijft dat op een gemiddelde dag slechts 61% van de mensen echt tijd maakt om het nieuws te volgen, en 39 procent dus niet. Dat zijn vooral mensen onder de 35 jaar. Maar bijvoorbeeld journalistiek onderzoeker Alexander Pleijter vraagt zich af of die conclusie wel getrokken kan worden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

En Gert-Jaap Hoekman, hoofdredacteur van NU.nl, merkt op dat er nog een onderzoek naar mediagebruik online is gekomen vandaag. Reuters Institute trekt hele andere conclusies dan het SCP. Daar wordt gesteld dat juist tachtig procent hun nieuws online consumeert, in plaats van de 11% waar het bij SCP over gaat.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nieuwsmijders

Ster advertentie
Ster advertentie