Achtergrond

Luitenant-kolonel blikt terug op extreme hoogtemissie

  1. Nieuwschevron right
  2. Luitenant-kolonel blikt terug op extreme hoogtemissie

Het Korps Mariniers heeft voor het eerst sinds 1990 een extreme hoogtemissie gedaan. Eind mei kwam een select groepje Mountain Leaders terug van een tocht naar de ruim 8000 meter hoge Manaslu in de Himalaya.

Donderdag 3 april was het zo ver: het Korps Mariniers vertrok naar het Himalaya gebergte in Nepal om de 8163 meter hoge Manaslu te beklimmen. De missie was bedoeld om speciale vaardigheden te trainen onder extreme omstandigheden. Het is 26 jaar geleden dat er een soortgelijke missie werd uitgevoerd, in 1990 beklommen mariniers de Denali in Alaska.

“In zijn algemeenheid heeft de missie 6 weken geduurd”, vertelt Ben Vlasman, luitenant-kolonel van deze missie. “Eerst kom je aan in Kathmandu. Daar pak je al je spullen over, vervolgens doe je eerst een paar kleinere toppen aan van zo’n 3000 meter om je lichaam te laten wennen aan de hoogte. Uiteindelijk hebben we de laatste weken gebruikt om echt omhoog te klimmen en af te dalen.”

Luister hier het interview terug van NPO Radio 1 met luitenant-kolonel Ben Vlasman over de missie, het nut van de speciale trainingen en de gevaren van hoogteziekte.


Ster advertentie
Ster advertentie