Achtergrond

‘Ik was vaak enige donkere persoon op de redactie'

foto: FunXfoto: FunX
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Ik was vaak enige donkere persoon op de redactie'

[KRO-NCRV] Tijdens haar werk voor BNN, KRO, NCRV en VPRO was Sharid Uppelschoten vaak de enige donkere persoon op een redactie. Dat zegt de programmaleider van radiozender FunX in het Mediaforum op NPO Radio 1. “Toen een hoofdredacteur tijdens het invullen van het diversiteitsquotum vroeg welke achtergrond ik ook alweer had, voelde dat niet fijn.”

Vanavond organiseert de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) een thema-avond over diversiteit in de media. Sharid Uppelschoten neemt deel aan het discussiepanel. Eerder stelde Stichting Democratie en Media dat gebrek aan diversiteit leidt tot vooroordelen in het journalistieke proces.

Quote

Niet achtergrond, maar kwaliteit moet centraal staan

Marc Josten

Uppelschoten kan zich vinden in die lezing. “Nederland is niet meer zo wit als we decennia lang waren”, benadrukt de programmaleider. “Het zijn niet allemaal jongens en meisjes met blonde haren die op klompen lopen. Zeker niet in steden. Als je dan enkel redacties hebt met witte mensen zorgt dat voor blinde vlekken.”

Geheim

Onlangs roemde NRC de radiozender FunX vanwege het gekleurde publiek dat de zender aanboort. Het geheim volgens Uppelschoten? “Onze doelgroep is een stuk diverser”, legt ze uit. “Dat helpt enorm. Daarnaast is onze redactievloer al divers en dat trekt nieuwe talenten uit die groep aan.” FunX hoeft geen oproep te plaatsen om redacteuren aan te trekken met een andere achtergrond. “Dat gaat allemaal vanzelf. Het is een cirkel waarbij die groep jongeren vanzelf naar ons toekomt."

Lange adem

Forumlid Marc Josten, hoofdredacteur van HUMAN, vindt dat redactievloeren een stuk diverser horen te zijn. “Een goede afspiegeling van de samenleving.” Daarbij plaatst Josten wel een kanttekening. “Niet achtergrond, maar kwaliteit moet centraal staan. Volgens mij zijn die talenten voor handen. Wanneer dat niet het geval is moeten we die jonge mensen opleiden. Een proces van de lange adem.”

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie