Achtergrond

Mediaforum: RTL Nieuws zet reclamefilmpje op Facebook, hoe onafhankelijk is dat?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mediaforum: RTL Nieuws zet reclamefilmpje op Facebook, hoe onafhankelijk is dat?

[KRO-NCRV] "Journalistiek is niet gratis. Anders dan de publieke omroep moeten wij zoeken naar wegen om op langere termijn ons journalistieke apparaat overeind te houden", zegt Pieter Klein in Het Mediaforum op NPO Radio 1.

Vorige week verscheen bij de volgers van RTL Nieuws op Facebook een reclamefilmpje van Bijenkorf in de tijdlijn. Daarbij stond dat Bijenkorf een partner is van RTL Nieuws. Volgens Klein staat de redactionele onafhankelijkheid van RTL Nieuws niet onder druk, de redactie werkt immers onder een statuut.

Arno Kantelberg, de hoofdredacteur van Esquire, vindt dat RTL Nieuws een misstap begaat. "Pieter zegt dat RTL Nieuws onafhankelijk blijft berichten over de Bijenkorf. Maar het gaat om het wekken van de suggestie dat je dat niet zou doen. Je stapt in een grijs gebied."

Klein vindt dit onzin en benadrukt dat RTL Nieuws z'n eigen broek op moet houden. "We hebben als hoofdredactie gezegd dat we gaan kijken hoe we onze inkomsten kunnen vergroten. Ik zei: doe maar en we zien wel of de boel ontploft of niet. Nou, het ontplofte niet."

Bekijk hier het Mediaforum met als gasten Arno Kantelberg, hoofdredacteur van Esquire, en Pieter Klein, adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws:

Overige onderwerpen in het Mediaforum waren het hoger beroep dat vandaag dient in de LuxLeaks zaak en wat heeft Diederik Samsom de das omgedaan in de strijd om het leiderschap binnen de PvdA?

Ster advertentie
Ster advertentie