Naar homepage
Achtergrond

Eén moeder en twee vaders: 'Voor ons is het heel gewoon'

foto: Sara Costerfoto: Sara Coster
  1. Nieuwschevron right
  2. Eén moeder en twee vaders: 'Voor ons is het heel gewoon'

[KRO-NCRV] Nederlandse gezinnen bestaan niet standaard meer uit vader, moeder en kinderen. Er zijn veel nieuwe vormen bijgekomen. Bijvoorbeeld twee lesbische vrouwen die samen met een homostel kinderen krijgen. Dat mag natuurlijk, maar het verouderde familierecht houdt geen rekening met dit soort gezinnen.

Want wie van de drie of vier ouders krijgt het officiële gezag? De Staatscommissie herijking ouderschap heeft zich hier over gebogen en presenteert morgen haar bevindingen.

Verslaggever Anne van der Veen ging voor De Ochtend naar Sara Coster en haar zoon Claudio met de vraag: waar lopen gezinnen met een andere samenstelling tegenaan?

Eén moeder en twee vaders

"In Nederland kan een kind twee juridische ouders hebben", legt Sara Coster uit. Zij kreeg twee kinderen met een homostel. "Als barende moeder ben je de juridische ouder en dan kan er nog één iemand als gezaghebbend ouder geregistreerd staan, maar twee kan niet. In ons geval hebben de kinderen één moeder en twee vaders."

Bekijk hier de reportage van Anne van der Veen

En dat kan tot problemen leiden, vertelt Sara. "Toen de kinderen met hun vaders op vakantie gingen, werden ze er bij de grens uitgepikt en moesten ze zich anderhalf uur verantwoorden. Ondanks dat ze een brief van mij bij zich hadden. Ik werd ook gebeld met de vraag: waarom gaat u niet mee met uw gezin op vakantie?"

Lees ook: 'Het registreren van geslacht moet afgeschaft worden'

'Vijf is de grens'

Sara vindt niet dat het systeem ingewikkeld wordt gemaakt. "Het is nu juist ingewikkeld, want de kinderen hebben drie ouders. En het ingewikkelde is dat ze niet alle drie juridisch gelijk zijn."

Maar waar trek je de grens? Claudio is de zoon (9) van Sara en vindt dat vier ouders het maximum is. "Vijf is wel iets te veel, dat gebeurt haast nooit. En vier kan nog gebeuren en drie gebeurt best vaak."

Morgen wordt duidelijk of de staatscommissie vindt dat meer ouders het ouderlijk gezag moeten kunnen krijgen. Dan is in De Ochtend ook het derde en laatste deel te horen van de reportageserie over bijzondere gezinnen. Lees hier meer over de Staatscommissie herijking ouderschap.

Ster advertentie
Ster advertentie