Achtergrond

'Waarom moeten feestdagen altijd terugslaan op het verleden? Kijk naar de toekomst!'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Waarom moeten feestdagen altijd terugslaan op het verleden? Kijk naar de toekomst!'

Op Hemelvaartsdag wordt binnen het christendom herdacht dat Jezus Christus is opgevaren naar God, maar is dat echt iets waar u vandaag bij stil staat? In Spraakmakers ging het vanochtend over de stelling: 'Het is tijd om een christelijke feestdag in te ruilen voor een nationale vrije dag.'

Veel van onze feestdagen in Nederland zijn te herleiden naar het Christendom. Dit terwijl het geloof in God steeds verder uit onze samenleving zou verdwijnen, volgens het meest recente ‘God in Nederland’ onderzoek. Moeten we daarom niet een feestdag invoeren die voor álle Nederlanders betekenis heeft?

Volgens Roy Groenberg zou het goed zijn als er "een vrije dag komt om de vrijheid en diversiteit van dit prachtig land te vieren en voor eeuwig te bevestigen."

'Waarom geen dag van behoud van de aarde of om eenzame mensen op te zoeken?'

Jan Schrijver vindt het wel belangrijk dat nationaal niet nationalistisch wordt. "Historische gloriedagen van de natie worden een geschiedenislesje. Dat volstaat niet als vervanging van goed geschiedenisonderwijs." Schrijver komt met een alternatief: "Moet het altijd terugslaan op het verleden? Ik zou er meer voor zijn om een religieuze feestdag een hedendaagse betekenis te geven, bijvoorbeeld waarden als medemenselijkheid (een dag om eenzaam mens op te zoeken) of natuurbehoud (dag van behoud van de aarde, om een boom te planten of zo). Toekomstgericht. Dit vergt creativiteit en een goede campagne."

Joost Röselaers, algemeen secretaris van de remonstranten, vindt dit een fantastisch voorstel. Hij zou daarvoor dan niet Hemelvaart of Pinksteren nemen, omdat aan die dagen volgens hem moeilijk nog een hedendaagse betekenis is te geven. "Kerst zou zich hier mooi voor kunnen lenen, dat je die dag wat meer let op iemand die alleen is."

Ster advertentie
Ster advertentie