Achtergrond
KRO-NCRV

Producent In de Leeuwenhoek over controverse rondom verpleeghuis: ‘Wij zijn geen Zembla’

foto: HUMANfoto: HUMAN
  1. Nieuwschevron right
  2. Producent In de Leeuwenhoek over controverse rondom verpleeghuis: ‘Wij zijn geen Zembla’

Lekker is dat. Probeer je een mooie serie over een dementie-afdeling te maken, komt deze afdeling een paar dagen voor de eerste uitzending slecht in het nieuws. "Bepaald niet leuk", zegt Monique Busman, producent van In de Leeuwenhoek, in het Mediaforum op Radio 1.

Video niet beschikbaar

Vooral verbaasd

"In een instelling die binnenkort in een tv-serie van publicist Hugo Borst en theatermaker Adelheid Roosen model staat voor de ouderenzorg in Nederland, worden ouderen mishandeld", schreef dagblad Trouw afgelopen woensdag. Busman: "Wij waren vooral heel erg verbaasd, omdat Trouw voortdurend repte over een ‘modelverpleeghuis’. Terwijl wij in dat huis zijn gaan zitten omdat het op de zwarte lijst staat. Wij wilden laten zien: wat is nou het probleem? Hoe zit het met de ondertallige zorg, de bezuinigingen en noem maar op.”

Dommig en naïef

Aan de uitzending van gisteravond ging geen begeleidende tekst vooraf waarin het nieuwsbericht kort werd benoemd. "Wel staat een verklaring op de site van omroep Human, als in: dit is wat wij doen." Volgens Busman lijkt het nu of ze "dommig en naïef" zijn geweest. Volgens haar onterecht, want: "Wij zijn vijf weken in dat huis geweest, dat doet een huis echt niet als ze iets te verbergen hebben." De serie wil laten zien waar het schuurt.

Wantoestanden

"Maar wij zijn geen Zembla", vervolgt Bosman. "De insteek is: er zijn veel mensen met dementie en er komen er nog veel meer aan, dus zorg dat je een vriendelijkere maatschappij wordt voor die mensen. Snap ze, geef ze een plek en zie ze."

Had Busman het écht ook laten zien als ze op wantoestanden waren gestuit? "Dat hadden wij werkelijk laten zien, daar zitten wij totaal niet mee. Het is echt een transparant project."

Meepraten met het nieuws van de dag? Volg Spraakmakers op Facebook en Twitter.

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarvoor willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie