Achtergrond
MAX

De blijvende impact van een sektarische opvoeding

foto: Ellen Heijmerikx
  1. Nieuwschevron right
  2. De blijvende impact van een sektarische opvoeding

Het begon als een boek over haar oudere broer, die haar bij haar vertrek uit de christelijke sekte van de Noorse Broeders bijstond. Maar het eindigde als een dieper onderzoek naar de invloed van de gewelddadige sektarische opvoeding op haar leven. In de roman 'Broer, Moordenaar' beschrijft schrijver Ellen Heijmerikx dit persoonlijke proces.

Video niet beschikbaar

Oude patronen

Heijmerikx vertelt onder andere hoe het boek een nieuwe wending nam toen haar broer ongeneeslijk ziek werd. "Hij woonde in Belize en ik ging regelmatig naar hem toe", vertelt Heijmerikx. "Ik merkte dat ik terugviel in oude patronen bij hem." Deze patronen van onderdanigheid en gehoorzaamheid waren kenmerkend voor haar opvoeding binnen de Noorse Broeders. "Mijn vader zei letterlijk tegen mij: 'Je bent een opstandig en recalcitrant kind en je zult nooit een goede vrouw zijn voor je man.' Dat vond ik zo erg. Ik wilde zo graag een goede vrouw worden. Ik dacht: 'Als ik later getrouwd ben en ik moet over de vloer kruipen voor die man, dan doe ik dat.'"

Gewelddadige opvoeding

Een schokkende onthulling in het boek is de bekentenis van haar broer dat hij een moordenaar is. "In die tijd werd er vaak geslagen bij de Noorse Broeders," vertelt Heijmerikx. "Het idee is dat je daarmee het kind het verschil tussen goed en kwaad leerde." De bekentenis riep diepere vragen op bij Heijmerikx, over de mogelijke invloed van hun gewelddadige opvoeding op zijn latere acties. "Als hij daartoe in staat is en het verleden daar een rol in heeft gespeeld, dan moet ik er rekening mee houden dat ik daar ook toe in staat zou kunnen zijn."

In reactie op deze uitzending meldt de organisatie achter de ‘Noorse Broeders’ ons als volgt:

"Als kerkgenootschap in Nederland herkennen wij ons niet in het beeld dat in de uitzending wordt geschetst van de gemeente. Wij wijzen de bewering af dat wij een “sekte” zijn, en de suggestie dat het opgroeien in onze gemeente ook maar enigszins verband houdt met het plegen van moord, verwerpen wij met de grootste nadruk."

Ster advertentie
Ster advertentie