Binnenland
WNL

Hannelore werd met tegenzin bevrijd uit sekte

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Hannelore werd met tegenzin bevrijd uit sekte

Hannelore van Otterloo is pas twee jaar oud als haar vader en moeder haar introduceren in de Gemeente Gods, geleid door zelfbenoemd profeet Sipke Vrieswijk. "Binnen de sekte speelden zich de meest afgrijselijke taferelen af", vertelt wijkagent Peter Withag in de podcast Het Misdaadbureau van Omroep WNL. "Haar moeder wist wat daarbinnen gebeurde, maar dat wilde ze eerst niet aan ons vertellen."

#22 - Het Misdaadbureau: Wijkagent bevrijdt meisje uit sekte: ‘Soms kreeg je een halfjaar zwijgplicht’ (S03) - Het Misdaadbureau

Het lukte Withag en zijn collega's om Hannelore uit de sekte te bevrijden nadat haar moeder, die zelf uit de sekte was gestapt, contact met de politie zocht. Het was het jaar 1994. "Hannelore werd toen bijna achttien en dan mocht ze helemaal zelf beslissen. Terwijl zij helemaal tevreden was in die sekte waarin ze zat." Haast was dus geboden.

Aanhangers geloofden dat Vrieswijk door God gezonden was en gingen volledig met hem mee. Withag was verbaasd dat binnen Nederland ook sektes waren. "Gelukkig stuurde een collega die hier meer vanaf wist allerlei informatie op. Hij was blij dat de moeder uit de sekte was en zei: 'Ik hoop dat ze aangifte doet'. Dat heeft ze aanvankelijk niet gedaan, maar ze gaf wel inzicht in het verhaal."

Van Cyprus naar Nederland

De ontwikkelingen volgden elkaar snel op, vertelt Withag. "Ze zat op Cyprus met Vrieswijk en een paar anderen." Hij nam vervolgens contact op met de Cypriotische autoriteiten. "Ik vertelde dat er een sekte op hun eiland zat en wat er in die wereld gebeurde."

De druk die Withag op de autoriteiten zette wierp zijn vruchten af. "Hannelore had geen verblijfsvergunning meer. Als haar moeder haar zou ophalen en haar ticket zou betalen, werd haar verblijfsvergunning niet verlengd en konden ze haar overdragen aan haar moeder."

De eerste keer dat Withag Hannelore zag, was toen ze in Nederland met haar moeder uit het vliegtuig stapte. "We hebben haar voor de slurf achterin de auto gezet, uit angst voor haar reactie zodra ze in de aankomsthal zou aankomen."

Hij zag een jonge vrouw, mager en onverzorgd. "Toen ze achter in de auto stapte was ze verschrikkelijk kwaad. Ze zei: 'Het eerste wat ik doe als ik achttien word, is teruggaan naar Jesaja', hoe Vrieswijk zich liet noemen. Toen besefte ik: "We hebben iemand uit een wereld gehaald die voor ons vreemd is en in een wereld gestopt die voor haar vreemd is."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie