Achtergrond

En de beste vrouwelijke sportcommentator is ...

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. En de beste vrouwelijke sportcommentator is ...

[KRO-NCRV] Chantal Derksen uit Kampen heeft de contest 'beste vrouwelijke sportcommentator' gewonnen. NPO Radio 1 organiseerde afgelopen tijd een zoektocht en vond een aantal talenten.

Alle vrouwen die het Nederlands meester zijn konden meedoen en het aantal inzendingen overtrof alle verwachtingen, aldus juryvoorzitter Evert ten Napel. Want naast de vrouwelijke voetballers, blijkt ook het niveau van vrouwelijke voetbalcommentatoren hoog.

Omdat er nauwelijks vrouwelijke voetbalcommentatoren zijn, besloot NPO Radio 1 het heft in eigen hand te nemen en zelf op zoek te gaan. We kozen het fragment van de legendarische duikgoal tijdens het WK-Voetbal uit 2014 van Robin van Persie, waarbij de spits met een zweefduik 1-1 wist te scoren tegen Spanje. (zie foto). Commentaar-veteraan Evert ten Napel werd gestrikt om als jury te fungeren.

Uiteindelijk koos hij voor Chantal Derksen uit Kampen, die vanaf haar vakantieadres een streepje Wi-Fi opzocht om haar commentaar in te sturen. Uit tientallen inzendingen kwam uiteindelijk haar inzending als winnaar uit de bus:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Juryvoorzitter Evert ten Napel roemde vooral haar spanningsopbouw en haar originele woordkeus. “Het moet echt uit je binnenste komen”, vindt hij en dat leek het geval bij de winnares. In het verleden werd Ten Napel bekend om zijn opvallende uitspraken. Van “Goeie genade!”, “als een duveltje uit een doosje” of “de dekselse …” werd zelfs een bingokaart gemaakt.

Chantal Derksen wint kaartjes voor de finale in Enschede. Daar is ze erg blij mee, zo zei ze tegen Martijn Grimmius op NPO Radio 1. Nu is het te hopen dat de Oranjeleeuwinnen de finale halen.

Naast de kaartjes voor de finale, loofde de jury een aanmoedigingsprijs voor een aanstormend talent uit. De 14-jarige Sam uit Watergang kreeg deze, in de vorm van de officiële EK-bal.

Vrouwenvoetbal op NPO Radio 1

Het EK Vrouwenvoetbal krijgt de komende weken nog veel aandacht op NPO Radio 1. Vrouwelijke commentatoren zijn er dus (nog) niet, maar aan vrouwelijke analisten is er geen gebrek. Onder andere oud-voetballer Daphne Koster is te horen.

Ster advertentie
Ster advertentie