Achtergrond

De kloof tussen burger en politiek zou juist gróter moeten zijn

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De kloof tussen burger en politiek zou juist gróter moeten zijn

Het zou beter zijn als de veelbesproken 'kloof' tussen burger en politiek wat groter zou zijn. Dat zegt politiek filosoof Gijs van Oenen in zijn boek Overspannen democratie. "Hoe dichter je bij iemand staat, hoe eerder je geneigd bent om te zeggen dat je niet helemaal begrijpt waarom die persoon iets doet."

Het viel Van Oenen op dat mensen in het nieuws vaak meer democratie eisen, die boos zijn omdat er niet genoeg democratie is. Daarom is hij dit boek gaan schrijven. Van Oenen denkt juist dat de democratie heel goed geslaagd is, maar we lijden nu aan de gevolgen van ervan. "Omdat we overal over mee mogen praten, moet je ook overal bij betrokken zijn. Dat is niet alleen een lust, ook een last."

Gekozen burgemeester

Van Oenen denkt hierbij bijvoorbeeld aan de gekozen burgemeester. "Ik ben nog nooit iemand tegengekomen die mij kan uitleggen wat er nu mis is, wat veroorzaakt is omdat de burgemeester niet verkozen is." Dan hebben we volgens Van Oenen een probleem dat we kunnen oplossen. "Eigenlijk iedere situatie waarin men denkt: 'dit is nog niet democratisch', leidt weer tot de reactie: 'dit kan zoveel beter', maar de democratie hoeft helemaal niet zoveel beter."

VVD-prominent Annemarie Jorritsma, vandaag ook te gast in Spraakmakers, denkt dat het bij mensen eerder leidt tot de wens om gelijk te krijgen. Volgens haar is dat ook een belangrijke oorzaak van de versnippering in de politiek. "Vroeger accepteerde je eerder dat je het met bepaalde onderwerpen niet eens was, nu gaan mensen hun eigen partij oprichten."

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie