Achtergrond
KRO-NCRV

Tip voor bedreigde politici: 'Doe een cursus zelfverdediging'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tip voor bedreigde politici: 'Doe een cursus zelfverdediging'

"Bij mij brak pas mijn klomp toen ik een steen door de ruit kreeg. En ik vond het nog erger toen mijn nieuwe auto werd bekrast. Hij stond pas twee dagen voor de deur. Dan krijg je toch het gevoel dat het wel heel dichtbij komt. Ik had het wel even gehad toen het ook nog gepaard ging met dreigtelefoontjes", aldus oud-wethouder Chris Zijdeveld.

Video niet beschikbaar

Stand.nl ging vandaag over bestuurders en politici die worden bedreigd. Vandaag verscheen een onderzoek waaruit blijkt dat het aantal slachtoffers opnieuw stijgt. 29 procent van de lokale bestuurders en volksvertegenwoordigers heeft er mee te maken. Tijdens de vorige meting in 2016 was dat nog 27 procent. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft maatregelen aangekondigd. Ze wil een speciaal team oprichten dat bedreigde politici ondersteunt.

Chris Zijdeveld, was 20 jaar wethouder in Schiedam (1974-1994). Als het gaat om bedreiging en intimidatie van politici kan hij er over meepraten. Vandaag deed hij in Stand.nl zijn verhaal.

'Je schrikt je rot bij de eerste steen'

Drie keer een steen door de ruit, drie keer de auto bekrast, telefonisch lastig gevallen en boze burgers die zelfs bij hem thuis aan de deur verhaal kwamen halen. Zijdeveld: "Je schrikt je rot bij de eerste steen. Bij de derde zet je al snel een nieuwe ruit in. Je wordt geroutineerd. Uiteindelijk had de politie het idee dat het iemand uit mijn straat was. Maar dat was heel moeilijk te bewijzen."

Uiteindelijk heeft Zijdeveld een cursus zelfverdediging gedaan. "Dat was het beste wat ik had kunnen doen. Ik heb ook wel wat moeilijke klanten aan de deur gehad. Het leek wel of zo’n straatvechter instinctief voelde dat ik wel wilde vechten. En toen verdween hij. Toen mijn vrouw hem later op straat tegen kwam, zei hij heel vriendelijk gedag."

Klootzak roepen juist aanleiding tot gesprek

Ondanks de ernst van de zaak, kan de oud-wethouder het nog wel relativeren. Zijdeveld: "Als iemand op straat klootzak naar mij riep, was dat een aanleiding om een gesprek te beginnen. En meestal zeiden ze daarna dan dat ik toch niet zo’n lul was. Een steen door de ruit, auto bekrast, telefonisch lastig gevallen maar nog plezier gehad ook."

Ster advertentie
Ster advertentie