Achtergrond
EONOS

Nederland vestigt wereldrecord lange mensen

foto: Guido van Rietfoto: Guido van Riet
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland vestigt wereldrecord lange mensen

Nederland heeft donderdag een wereldrecord 'lange mensen' gevestigd: in stadion Galgenwaard in Utrecht kwamen liefst 850 lange mannen en vrouwen bijeen. Nooit waren er eerder zoveel bij elkaar op dezelfde locatie. Het oude record stond met 136 lange mensen op naam van Australië. Twee deelnemers vertelden hun verhaal in Langs de Lijn en Omstreken.

Mannen boven 1.90 meter en vrouwen boven de 1,80 meter konden zich melden in Utrecht en werden opgemeten. Daarna ging het gezelschap samen de tribune op. ''Het ging heel soepel. Iedereen bleef geduldig in de rij staan'', vertelde Tessa Smit, van de organiserende Klub van Lange Mensen. Zij is zelf 1,88 meter lang.

Olivier Richters, ofwel de 'Dutch Giant'. is liefst 2,18 meter en daarmee bijna de langste man in ons land. Al op zijn veertiende torende hij boven iedereen uit. Zijn lichaam maakte hem lange tijd onzeker, tot hij begon te trainen. Inmiddels is hij bodybuilder en maakt hij naam in de filmwereld. Begin volgend jaar heeft hij een grote rol in de film Kingsman 3, met sterren als Ralph Fiennes (M in James Bond).

Richters is 150 kilo en eet zeven keer per dag, steevast vergezeld door zijn dwergpapegaai Kiwi. ''Die kan ook de hele dag eten''. Zijn hele huis is aangepast. Buiten de deur is alles te klein. ''De hele wereld is een soort poppenhuis''.

Nederland vestigt wereldrecord 'lange mensen'

Bij beiden reageert de omgeving voortdurend op hun uitzonderlijke lengte. Richters was onlangs op de Filipijnen. ''Ik stapte de supermarkt binnen, en het hele personeel kwam op me af. Op de markt had ik een stoet van vijftig mensen achter me aan.'' Smit: ''Iedereen is ermee bezig. Ze maken opmerkingen als 'ik voel me zo klein', of 'mag ik een stukje van jou'. Stel je voor dat iemand steeds over jouw neus zou beginnen.''

Hoewel beiden eraan gewend zijn geraakt en zich er niet aan storen, genieten ze van de relatieve rust in Nederland. Hier voelen ze zich meer thuis, omdat dit het land van de lange mensen is. ''Daarom hoort dit record ook hier'', aldus Smit.

Ster advertentie
Ster advertentie