Achtergrond
BNNVARA

De ene tackle is de andere niet, maar wanneer kan een sporter hiervoor strafrechtelijk worden vervolgd?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De ene tackle is de andere niet, maar wanneer kan een sporter hiervoor strafrechtelijk worden vervolgd?

Een cabaretier zal na een zware belediging niet snel voor de rechter komen, net als een sporter na een overtreding. Maar wat als er toch sprake is van grof geweld op het veld? De wet biedt weinig houvast. Universitair docent strafrecht Sven Bakker vertelt in De Nieuws BV over zijn onderzoek en hoe dit beter kan.

Video niet beschikbaar

Een zwaar gehavende Rico Verhoeven in een boksring, of een rapper die grove of kwetsende teksten rapt: om dit soort kwesties te kunnen berechten missen rechters houvast in de wet. Toch zijn er maar weinig voorbeelden van zaken waarbij dit een rol speelt, universitair docent strafrecht Sven Bakker legt uit hoe dat komt. "Toestemming kan een rol spelen. Je weet dat als je in een boksring stapt, je klappen kan verwachten. Bij cabaretiers, kijkt de rechter naar wat er precies gezegd is en daarbij neemt de rechter de context mee."

De strafuitsluitingsgronden in de wet kunnen worden aangevuld, denkt Bakker. "Je stelt vast dat er sprake is van een strafbaar feit, maar toch vinden we dat er een rechtvaardiging is. Je kunt ook bepaalde sport- en spelsituaties als strafuitsluitingsgrond in de wet kunnen opnemen. Dan hoef je in bepaalde situaties niet te straffen, als het binnen de regels van sport en spel blijft."

Voorbeelden in de sport

De zaak rond oud-voetballer Rachid Bouaouzan in 2004 is een voorbeeld waarbij de sport- en spelsituatie in twijfel werd getrokken. Tijdens de wedstrijd van Sparta tegen Go Ahead Eagles tackelde Bouaouzan tegenspeler Niels Kokmeijer zodanig dat Kokmeijer zijn been brak en moest stoppen met zijn voetbalcarrière. De zaak kwam voor de rechter en Bouaouzan werd veroordeeld voor mishandeling.

Volgens Bakker hoef je je als voetballer geen zorgen te maken dat je voor de rechter wordt gesleept bij iedere overtreding op het veld. "Je kunt een gele of een rode kaart krijgen, dat is helemaal niet erg. Maar als je de spelregels dermate overschrijdt, of als het een wraakactie is, dan heeft het niks meer met de sport te maken." Het gaat er volgens Bakker om dat bij extreme situaties een strafrechtelijke vervolging wel kan voorkomen. Voor sport- en spelsituaties is geen wetgeving, daarom moet de rechter zelf goed kijken naar de situatie. "Daarbij wordt ook gekeken naar eerdere strafzaken en de context waarin het plaatsvond", zegt Bakker.

Bokser Mike Tyson beet in 1997 een stuk uit het oor van zijn tegenstander en volgens Bakker is dat een ander voorbeeld van een situatie die niet bij de sport hoort. "Het is geen onderdeel van de sport en daarmee worden niet alleen de spelregels overtreden, maar je treedt ook buiten de context van de sport. Ook al is het binnen de boksring", zegt Bakker.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie