Achtergrond
BNNVARA

Victim blaming kan schadelijker zijn dan de gebeurtenis zelf

foto: Rijksoverheidfoto: Rijksoverheid
  1. Nieuwschevron right
  2. Victim blaming kan schadelijker zijn dan de gebeurtenis zelf

In Nederland krijgt 6% van de mannen en 22% van de vrouwen te maken met seksueel geweld. Of dat al niet erg genoeg is, worden deze slachtoffers vaak niet serieus genomen door hun omgeving. Om dit zogenaamde 'victim blaming' aan de kaak te stellen heeft het Ministerie van Justitie en Veiligheid een korte documentaire gemaakt. Iva Bicanic, klinisch psycholoog voor het Centrum Seksueel Geweld, en Lindsay Arts, die seksueel geweld heeft meegemaakt, hebben meegewerkt aan de documentaire. In De Nieuws BV leggen ze uit waarom deze documentaire zo belangrijk is.

Video niet beschikbaar

Bij victim blaming krijgt het slachtoffer van seksueel geweld de schuld in de schoenen geschoven, dit versterkt de schuldgevoelens die het slachtoffer vaak al heeft. "Victim blaming wordt ook wel second-rape genoemd, omdat het schadelijker kan zijn dan de gebeurtenis zelf", vertelt Bicanic.

Jezelf verdedigen

Lindsay Arts heeft seksueel geweld meegemaakt. Haar Tinderdate eindigde in een nachtmerrie. “Ik nam de jongen mee naar huis, omdat ik een vriendschappelijke klik voelde,” vertelt Arts. De jongen begon Arts te zoenen. “Toen ik zei dat ik het niet wilde, kreeg ik twee handen om mijn nek en verkrachtte hij mij.”

Toen Arts naar buiten kwam met haar verhaal, waren de reactie niet altijd positief. "Mensen vroegen waarom ik die jongen mee naar huis had genomen", vertelt Arts. “Daarnaast moest ik alles in detail aan mensen vertellen, om zo te bewijzen dat het daadwerkelijk gebeurd was.”

Iedereen kan slachtoffer worden

Mensen willen vaak bij seksueel geweld de werkelijkheid niet onder ogen komen. "Iedereen kan slachtoffer worden van seksueel geweld", zegt Bicanic. "Maar dat accepteren vinden we moeilijk." Mensen vinden het volgens haar heel fijn om te denken dat dit soort narigheid gebeurt om een reden, en schuiven om die reden de schuld op het slachtoffer.

Er zit volgens Bicanic wel een verschil tussen risico en schuld. Ze vergelijkt het met een andere situatie die het duidelijker maakt. “Als je door een drukke winkelstraat loopt en je portemonnee wordt gestolen, heb je wel een risico genomen,” vertelt Bicanic. “De schuld ligt dan niet bij jou, maar bij de dader.”

"Het was mijn schuld dus ik verdiende geen hulp"

Victim blaming heeft de situatie van Arts destijds totaal niet geholpen. "Ik kreeg door mijn directe omgeving te horen dat het mijn schuld was", vertelt Arts. Hierdoor heeft Arts langer gewacht met professionele hulp zoeken om haar trauma te verwerken. “Het was mijn schuld dus ik verdiende geen hulp.”

Maar hoe ga je dan wél om met iemand die slachtoffer van seksueel geweld is? "Als iemand naar je toekomt na seksueel geweld, kun je beter rustig en kalm blijven. En vooral niet de regie proberen over te nemen. Het enige wat je hoeft te zeggen is dat je er voor degene bent", legt Bicanic uit.

Voor meer informatie over seksueel geweld ga naar watkanmijhelpen.nl.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie