Achtergrond
KRO-NCRV

Appen achter het stuur: 'Collega is dodelijk verongelukt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Appen achter het stuur: 'Collega is dodelijk verongelukt'

Wie appt tijdens het autorijden kan een gevangenisstraf krijgen, als het aan minister Grapperhaus ligt. In Stand.nl op NPO Radio 1 konden luisteraars stemmen: terecht, zo'n celstraf? Zeker, vindt mevrouw Jansen uit Zevenbergen: "De collega van mijn man is dodelijk verongelukt."

Vrachtwagen

Jansen weet het nog als de dag van gisteren, ook al is het zo’n acht jaar geleden. Haar man reed altijd mee met een collega, maar op die zekere dag kwam het niet uit.

"Dat is in feite de redding van mijn man geweest", zegt Jansen. "Zijn collega is toen dodelijk verongelukt door een vrachtwagen die er bovenop knalde." De chauffeur was met zijn telefoon in de weer geweest.

Boos worden

Jansen vindt dan ook dat appende bestuurders een hoge straf moeten krijgen. "Eigenlijk moeten zij veroordeeld worden voor dood door schuld, wanneer zij een ongeluk veroorzaken."

Het liefst zou ze mensen vaker op hun onverantwoordelijke gedrag aanspreken. "Ik woon naast een doorgaande weg en zie alleen maar mensen die met hun telefoon bezig zijn. Moeders met kinderen op de fiets, onbeschrijflijk. Soms heb ik echt de neiging om de deur open te gooien en heel boos te worden", zegt zij.

Geen zin

Een fikse geldboete is volgens Jansen niet meer voldoende. "Mensen doen niet meer zo moeilijk over 200 euro", aldus de bezorgde luisteraar. "Een geldboete heeft echt geen zin, mensen doen het gewoon tóch."

Luister hier naar Stand.nl over telefoongebruik in het verkeer:

Stand.nl: Op appen achter het stuur moet een celstraf staan

Ster advertentie
Ster advertentie