Achtergrond

'Van der Laan wil sneuvelen in het harnas, gun hem dat'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Van der Laan wil sneuvelen in het harnas, gun hem dat'

[KRO-NCRV] De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan werd donderdag door de gemeenteraad ter verantwoording geroepen over de problemen rond het anti-radicaliseringsbeleid. Dat gebeurde in een spoeddebat dat door de voltallige raad was aangevraagd. In het mediaforum van het NPO Radio 1 programma De Ochtend vertelde Max Van Weezel, Radio 1 presentator en journalist dat er in het debat wel een beetje "geblaft en gegromd is maar niet gebeten."

Volgens Van Weezel heeft dit zonder twijfel te maken met de gezondheidstoestand van de burgervader. Van Weezel: "Van der Laan had voor zijn ziekte al veel krediet maar nu is hij een untouchable geworden voor de raad en voor de bevolking van de stad."

De angel was eruit

Paul van Gessel, algemeen directeur van NH, is van mening dat Van der Laan niet beschadigd is door de hele kwestie. Voor het debat had hij immers al zijn excuses aangeboden. Van Gessel vindt het slim, want zo is de angel uit het debat gehaald. Van Weezel wijst erop dat de eerlijkheid geen tactiek was maar een karaktereigenschap van Van der Laan. "Hij is weliswaar een sociaal-democraat maar ook een enorme calvinist." Daar komt volgens Van Gessel bij dat Van der Laan ook op het verkeerde been is gezet door een sjoemelende vertrouweling die de afdeling moest gaan leiden.

Kritiek

Ondanks Van der Laans populariteit is er ook kritiek. De burgemeester zou te veel zijn meegegaan in de gedachte dat radicalisering vooral een sociaal probleem is en niet zozeer een religieus probleem. Ook forumlid en Elsevier journalist Nikki Sterkenburg heeft forse kritiek. Ze was gisteren bij het debat en wijst erop dat het hier wel om de hoofdstad gaat en dat er is gefaald in een belangrijk dossier. Volgens Sterkenburg is het, hoe schrijnend ook, tijd dat Van der Laan plaatsmaakt.

Een echte leider

Van Gessel is van mening dat er op dit soort dossiers sterk leiderschap nodig is. Volgens de directeur is Van der Laan een sterke leider maar heeft hij moeite om het spel te spelen omdat hij ziek is. Daardoor werd de burgemeester ook minder hard aangepakt dan normaal gesproken het geval zou zijn. Ook zou Van der Laan meer gesouffleerd worden.

Anders benaderen?

Deze gang van zaken werpt bij Van Gessel de vraag op of journalisten Van der Laan nu meer met een fluwelen handschoen benaderen. Van Gessel denkt dat dit niet het geval is maar zegt tegelijkertijd ook dat niets menselijks een journalist vreemd is. "Je bent toch een beetje met ingetrokken benen aan het voetballen."

Hoewel Van Weezel niet uitsluit dat Van der Laan door zijn ziekte minder in controle is vinden beide forumleden niet, in tegenstelling tot Sterkenburg, dat de burgervader moet aftreden. Van Weezel: "Maar Van der Laan wil echt sneuvelen in het harnas en ik zou zeggen gun hem dat."

Het Mediaforum met Max van Weezel en Paul van Gessel

Ster advertentie
Ster advertentie