Achtergrond
MAX

Singles Day, Black Friday en Cyber Monday: 'Weersta de verleiding'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Singles Day, Black Friday en Cyber Monday: 'Weersta de verleiding'

11 november in Nederland betekent niet alleen Sint-Maarten en carnaval, maar ook de start van het koopseizoen met Singles Day. Dat is een van de drie koopjesdagen, naast Black Friday en Cybermonday, die deze novembermaand telt. E-commerce expert Chantal Schinkels waarschuwt ons voor de sluwe tactieken die webshops gebruiken om ons over te halen onze portemonnee te trekken.

Schinkels benadrukt in haar boek ‘Het Koopinfuus’ de risico's van impulsief kopen. "Het mooie met kortingen is altijd dat je denkt dat je aan het besparen bent, maar omdat je zoveel kortingen ziet koop je eigenlijk meer dan je normaal zou doen." Het koopinfuus, zoals ze het noemt, spoort ons onbewust aan om steeds meer te kopen, zelfs als dat niet nodig is.

Ooit werkzaam aan de andere kant van het spectrum als e-commerce expert, maakte Schinkels de overstap naar consumentenbelangen toen ze werd geconfronteerd met gepersonaliseerde advertenties op basis van haar privégesprekken. "In e-commerce weten we zoveel van iedereens verleden. We weten zelfs wanneer je je niet lekker voelt. Op social media ga je dan ander gedrag vertonen en dan koop je meer, omdat je op zoek bent naar een geluksmomentje. Die manipulatie is ethisch niet verantwoord."

Impulsaankopen vermijden

Met het oog op Black Friday en Cyber Monday geeft Schinkels praktische tips om impulsaankopen te voorkomen. 'Schrijf je uit voor nieuwsbrieven, zet je pushmeldingen uit en browse in incognitomodus", geeft ze als suggesties om de verleidingen te weerstaan. Dat laatste is vooral handig omdat webshops steeds vaker dynamische prijsstellingen gebruiken. In incognitomodus kunnen zij je niet meer makkelijk tracken. "Als ze je tracken kunnen ze je een hogere prijs laten zien als je in 'koopmodus' zit bijvoorbeeld."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie