Achtergrond
EO

Legerchef Rob Bauer: 'Nederland is goed in cyberoorlog voeren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Legerchef Rob Bauer: 'Nederland is goed in cyberoorlog voeren'

"Natuurlijk zou iedereen met de feestdagen thuis willen zijn, maar het belang van het werk staat voorop", aldus Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer in Dit is de Dag.

We zijn verschoven van een periode waarin we gekozen oorlogen voerden naar een tijd waar er noodzakelijke oorlogen gevoerd moeten worden. "We hebben zelf gekozen om deel te nemen aan missies in Afghanistan, Irak en Mali."

"Bij een noodzakelijke oorlog bepaalt een ander dat je in beweging moet komen. Er zijn twee belangrijke dreigingen voor de NAVO. In het oosten is dat Rusland, en in het zuiden van Europa is dat de migratie. Ze zijn allebei van belang voor de NAVO als geheel."

Cyberoorlog

Een oorlog die geen geografische oorsprong heeft, is cyberoorlog. "Dat is een oorlog waar we nu al in zitten." Dat de Chinezen 100.000 hackers hebben betekent niet dat wij in Nederland geen schijn van kans maken.

"Mijn buitenlandse collega’s zien en erkennen dat Nederland heel erg goed is in deze tak van oorlog voeren. We kunnen met veel minder mensen hele hoge kwaliteit leveren."

Hawija

Het was ook het jaar van felle debatten naar aanleiding van het Nederlandse bombardement in Hawija waarbij tientallen burgerdoden vielen. "Het is nooit gegaan over de uitvoering van het militaire werk, dat de vliegers hebben misgegooid of verkeerde doelen zouden hebben geraakt", aldus Bauer.

Dat er in de Tweede Kamerdebatten werd gesproken over 'moorden' noemt de Commandant der Strijdkrachten 'schandalig'. "Niet alleen de vliegers zijn hier kwaad over, maar 45.000 militairen, omdat het geen recht doet aan waar wij voor staan, en wat wij doen."

Luister hier het hele gesprek terug:

Legerchef Rob Bauer blikt terug op 2019

Ster advertentie
Ster advertentie