Achtergrond

Maffia-aanwezigheid neemt toe: 'Nederland is een scharnierpunt in de drugshandel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Maffia-aanwezigheid neemt toe: 'Nederland is een scharnierpunt in de drugshandel'

[KRO-NCRV] Wat zie je voor je als je het woord maffia hoort? Mannen in krijtstreeppakken? Trench coats en deukhoeden? Scarface? The Godfather? Dat is het beeld die de meesten van ons bij de maffia hebben, maar dat beeld klopt allang niet meer. Nederlandse maffiosi willen juist onherkenbaar zijn en onzichtbaar handelen. En kennelijk doen ze dat goed, want volgens journalist en auteur Stan de Jong, neemt hun invloed in Nederland toe.

In het nieuwe boek Maffiaparadijs onderzoekt De Jong, samen met onderzoeksjournalist Koen Voskuil, de invloed en bereik van de Italiaanse maffia in Nederland. Volgens De Jong zijn alle vier de takken van de maffia in het land aanwezig: de Ndrangheta, de Cosa nostra, de Camorra en de Sacra Corona Unita.

Maffiosi in Nederland

Dat is ook de reden dat de politie vandaag bekend maakte dat ze in samenwerking met de Italiaanse justitie, met een speciale kleine eenheid harder gaat handelen tegen de maffia-aanwezigheid in Nederland. “Daar is behoefte aan omdat de invloed van de Italiaanse maffia groter wordt dan men had verwacht”, zei De Jong vandaag in De Ochtend. “De Italiaanse justitie heeft vaak op allerlei gebieden hulp van Nederland nodig, omdat hier voortvluchtige maffiosi rondzwerven die soms in hun vaderland tot levenslange gevangenisstraffen zijn veroordeeld.”

Waarom zijn ze in Nederland zo goed vertegenwoordigd? Daar heeft de Jong een duidelijk antwoord op: “Nederland is gewoon een scharnierpunt in de drugshandel. Dat heeft te maken met de haven in Rotterdam en Schiphol. We zijn een belangrijk doorvoerland van drugs en daar maakt de maffia natuurlijk ook gebruik van.” Maar we zijn niet alleen, onze buren hebben er ook last van. In zijn onderzoek is De Jong door kroongetuigen verteld dat maffiosi Duitsland, Nederland en België als één terrein beschouwen.

Beluister het gesprek met Stan de Jong in De Ochtend hier terug:

Drugs tussen de tulpen

Een spraakmakende zaak in Nederland was de infiltratie op de bloemenveiling in Aalsmeer in 2015, waar jarenlang een Italiaans familiebedrijf functioneerde. De Jong: “Dat bleek een maffiaclan te zijn. Ze smokkelden drugs tussen de tulpen.” Dat hebben ze maar liefst twintig jaar zonder problemen kunnen doen. Hoe gaat de nieuwe politie-eenheid dat soort ingewortelde groepen in bestaande bedrijven opsporen?

De Jong heeft er vertrouwen in: “Er is veel meer alertheid dan er acht jaar geleden was. Er is expertise opgebouwd. Nu komt er een kleine unit die zich er gespecialiseerd mee bezig gaat houden.” Maar hij had in De Ochtend wel advies voor de autoriteiten, ze moeten het proactief aanpakken: “Je kunt niet alleen maar afwachten, je moet op tips reageren en initiatief nemen”.

8 doden en 22 restaurants

Hoe groot de dreiging in Nederland precies is blijft altijd moeilijk te zeggen. Zoals eerder gezegd: maffiosi hebben liever niet dat je weet dat ze bestaan. Maar volgens De Jong hoef je je niet in elke pizzeria onveilig te voelen: “De over-over-overgrote meerderheid van de Italianen in Nederland hebben niks met de maffia te maken.”

Dat is geruststellend. Maar tegelijk zegt de journalist ook dat er in Maffiaparadijs een stuk of acht moorden beschreven worden waarvan zeker is dat de maffia erachter zit. En in een nieuw onderzoek van de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst, in samenwerking met de politie, blijkt dat 22 Italiaanse restaurants in Nederland maffia-gerelateerd zijn. Over de precieze locaties daarvan kon De Jong niets zeggen.

Ster advertentie
Ster advertentie