Achtergrond
Zwart

Nikwi Hoogland en Simone Houying: 'Chinees ben ik en ik heb een kut, dus wat is je punt?'

foto: Omroep ZWARTfoto: Omroep ZWART
  1. Nieuwschevron right
  2. Nikwi Hoogland en Simone Houying: 'Chinees ben ik en ik heb een kut, dus wat is je punt?'

Nikwi Hoogland en Simone Houying zijn dit uur te gast. Beiden zijn zij betrokken bij Adoptiepedia, een belangenorganisatie voor Nederlandse geadopteerden uit Taiwan en China. Zij werken met Adoptiepedia vanuit hun eigen ervaring als geadopteerde.

China Ouders

Als geadopteerde kun je ervoor kiezen om opzoek te gaan naar je biologische ouders, dit hoeft natuurlijk niet. Simone koos er bewust voor om niet actief opzoek te gaan. Nikwi deed dit wel en vond binnen drie weken haar biologische ouders. "Toen ik werd geboren zou ik gegeven worden aan de tante van mijn moeder. Later toen mijn vader terug kwam naar dat huis was ik weg. Mijn tante zat in de gevangenis en ik was al in een weeshuis om afgestaan te worden voor adoptie. Mijn vader heeft mij gelijk gezocht en is heel de oostkust afgegaan. Hij heeft mij 25 jaar gezocht en pas toen ik mijzelf tentoonstelde op het internet vond hij zijn dochter."

Immigrant of autochtoon?

Als je vanuit een ander land naar Nederland immigreert dan word je door de Nederlandse overheid gezien als immigrant, maar hoe zit dat als je geadopteerd bent? Ben je dan immigrant of autochtoon? Simone: "Ik voel mij beetje als beide, afhankelijk van wat mijzelf goed uitkomt. Dat zie ik ook terug in mijn studie, want ik had moeite met een Nederlandse toets. Daardoor kreeg ik een allochtonentest en heb ik mijn examen gehaald."

Uiteindelijk gaat het erom hoe je jezelf voelt. Nikwi: "Ik denk er heel vaak over na, maar ik ben er nog niet over uit. Het is iets dat elke keer wisselt niet alleen in situaties, maar ook in je levensjaren." Nikwi krijgt vaak de vraag: Nederlands of Chinees "Eerst antwoordde ik altijd steevast 'Nederlander' en daarna toen ik mijn ouders had gevonden 'Chinees'." Uiteindelijk maakt het ook niet uit waar je vandaan komt of hoe je jezelf voelt. Het draait allemaal om identiteit en zelfacceptatie. "Als mensen vroeger 'kutchinees' zeiden dan voelde ik mij naar, maar nu denk ik 'Chinees ben ik en ik heb een kut, dus wat is je punt?'."

Adoptiepedia

Al bijna twee en een half jaar geleden kwam het idee om onze organisatie Adoptiepedia te beginnen. Nikwi: "Rondom Covid kwamen er berichten in het nieuws over Chinezen die werden aangevallen. Wij als Chinees-Nederlandse geadopteerden vonden dat schokkend en beangstigend, want ons uiterlijk zorgt ervoor dat je zomaar kunt worden aangevallen. We raakten met elkaar in gesprek hierover en wilden een positief statement maken. We gingen digitaal bij elkaar zitten en toen zeiden we tegen elkaar 'We moeten dit gewoon doen'."

Simone kijkt heel nuchter naar adoptie en de bijkomende problemen. "Ik wil vooral kijken naar wat kan iemand wel, wat is je kracht en wat bezit je. Tijdens al die opmerkingen rondom Covid vond ik het in contact komen met de ander en uitleg geven over hoe dat in dit geval voor mij was belangrijk. Het is meer dan dat stukje discriminatie, maar er is ook hoop en er is kracht."

De Nacht is ZWART

Ben je wakker? Elke zaterdag- op zondagnacht tussen 03.00 en 06.00 uur neemt De Nacht is ZWART echt de tijd om de diepte in te gaan op NPO Radio 1. Maatschappelijke, politieke en duurzame problemen worden in het duister belicht.

Ster advertentie
Ster advertentie