Achtergrond

Makkelijk geld verdienen voor de internetboef

foto: ANPOfoto: ANPO
  1. Nieuwschevron right
  2. Makkelijk geld verdienen voor de internetboef

Het is een gewone, normale dag en u besluit nog wat werk op uw laptop te verrichten. U start uw laptop op, en ondanks dat hij iets langzamer is dan normaal, lijkt er niets aan de hand te zijn; laptops worden overigens toch een beetje langzamer na verloop van tijd. Maar zonder dat u het weet, wordt uw laptop gebruikt om geld te verdienen voor een cybercrimineel. We hebben het hier over een steeds groter wordende trend op het gebied van cybercriminaliteit: cryptojacking.

Cryptojacking is een virus dat gebruikt maakt van de computer van iemand anders, om zo cryptovaluta zoals bitcoins te verzamelen. Cryptomunten worden niet gegenereerd door een bank maar door de gebruiker zelf, minen heet dit. Simpel gezegd worden computers massaal gebruikt om cryptografische puzzels op te lossen. Als beloning krijgt de eindgebruiker een beetje digitaal geld. De cybercrimineel gebruikt dus andermans computers om dit vóór hem doen. Makkelijk verdiend dus.

Trend

Uit het laatste trend rapport van ESET, een bedrijf dat zich specialiseert in antivirus technologie en cybercrime oplossingen, blijkt dat cryptojacking ook in 2019 in de lift blijft. “In 2018 hebben wij 263.444 detecties gezien in Nederland”, zegt Dave Maasland, CEO van ESET Nederland. “Ruim 177.000 van deze meldingen zijn webbased. De rest is verspreid via een virus”. Webbased houdt in dat de cryptojacking software wordt geactiveerd wanneer iemand een website bezoekt. “Wij hebben als ESET ongeveer 10% van het marktaandeel in Nederland. Een simpel rekensommetje leert ons dan dat het aantal detecties van cryptojacking in Nederland in de miljoenen moet oplopen”, aldus Maasland.

Makkelijk te kopen

Maar hoe gemakkelijk is het nu eigenlijk voor een cybercrimineel om deze software te kopen? Vanavond om 8 uur in Criminele Kringen zoeken we dat uit. Te gast is Dave Maasland, CEO van ESET Nederland. De reportage is van Thijs van Dorssen en de presentatie is in handen van Carl-Johan de Zwart.

Ster advertentie
Ster advertentie