Achtergrond
KRO-NCRV

Politie: pas op voor nieuwe ransomware technieken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politie: pas op voor nieuwe ransomware technieken

Tegenwoordig worden bij ransomware-aanvallen niet alleen bestanden versleuteld, maar ook data gestolen. Wanneer er niet aan de betaling wordt voldaan, dreigen ransomware-criminelen nu met het online verspreiden van de gestolen bedrijfsdata. De politie waarschuwt vanavond in Reporter Radio voor deze ontwikkeling.

"Het wordt voor bedrijven steeds moeilijker gemaakt om niet te betalen", zegt Marijn Schuurbiers, teamleider van het Team High Tech Crime van de Landelijke Eenheid, tegen Reporter Radio. "Het lekken van bedrijfsgevoelige informatie is heel erg vervelend voor je klanten, personeel en intellectuele eigendommen."

Quote

Het wordt bedrijven steeds moeilijker gemaakt om niet te betalen

Marijn schuurbiers

Steeds geavanceerder

Ransomware-aanvallen worden steeds geavanceerder. Voordat de aanval wordt uitgevoerd, zitten hackers soms al maanden in de systemen van het slachtoffer. Dit maakt het erg makkelijk voor aanvallers om data te stelen. Het online verspreiden van de gestolen data, is dan een eenvoudige volgende stap, en een handig pressiemiddel om de slachtoffers tot betaling over te laten gaan.

No more ransom

Het bestrijden van ransomware gaat verder dan alleen het opsporen van de daders. Zo richtte het Team High Tech Crime, de website nomoreransom.org op. Op deze, inmiddels wereldwijd bekende website, plaatsen internationale politie en cybersecurity organisaties, oplossingen en adviezen om zonder kosten systemen te bevrijden.

De politie overweegt nu om meer vraag gestuurd te gaan werken. "We willen gaan kijken, of we de partners die zijn aangesloten bij het netwerk kunnen mobiliseren wanneer een slachtoffer besluit om geen losgeld te betalen. Er wordt dan gekeken of het mogelijk is om voor slachtoffers snel een oplossing te zoeken om de systemen gratis te bevrijden", aldus Schuurbiers.

Vanavond om 19:00 uur,

Reporter Radio meer aandacht aan dit onderwerp.
Ster advertentie
Ster advertentie