Achtergrond

‘We zijn collectief te naïef over onze cyberveiligheid’

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘We zijn collectief te naïef over onze cyberveiligheid’

[KRO-NCRV] De FME pleit voor een topteam digitalisering in het nieuwe kabinet om economische spionage tegen te gaan. "We zijn collectief te naïef over onze cyberveiligheid", zegt Ineke Dezentjé, voorzitter van de FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie vanmorgen in De Ochtend. "We zitten midden in de digitale revolutie en de vijand komt uit het stopcontact."

Economische spionage kan onze maatschappij ontwrichten, aldus Dezentjé. "Grote bedrijven worden wel achthonderdduizend keer per dag gehackt, of er wordt een poging gedaan." Maar het MKB loopt ook gevaar: "Ransomware is een soort gijzeling van je informatie; je hele bedrijf wordt platgelegd." De meeste kleine ondernemingen doen geen aangifte en betalen, maar de vraag is of je daar je informatie mee terug krijgt. "Dit is de nachtmerrie van elke ondernemer."

Video niet beschikbaar

Afgeluisterd via je smart tv

Ook steeds meer apparaten thuis communiceren met elkaar of met kwaadwillende: "Via je smart tv kun je afgeluisterd worden en via de camera, de computer of je tv kun je in je eigen woonkamer gevolgd." Volgens Dezentjé kun je jezelf ten eerste het beste beschermen om op al deze apparaten een eigen wachtwoord te zetten.

De overheid

Er moet volgens Dezentjé nog meer geïnvesteerd worden in veiligheid en innovatie om Nederland te beschermen. Bijvoorbeeld met een topteam digitalisering in het nieuwe kabinet. "Wifi en bluethooth zijn in Nederland uitgevonden, dan moet je ook inzetten op cyberveiligheid." Dezentjé levert ICT’ers aan defensie om de vijand vanuit het stopcontact te bevechten.
Ster advertentie
Ster advertentie