Achtergrond

'Mijn doel voor 2018: nieuw huis, betaald werk, en niet dood willen'

BNNVARA
foto: Gezondheidsnetfoto: Gezondheidsnet
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Mijn doel voor 2018: nieuw huis, betaald werk, en niet dood willen'

Deze week blikt De Nieuws BV terug op indrukwekkende verhalen van afgelopen jaar uit onze uitzendingen. Op 9 januari zaten Marijke Groot en Zjos Dekker aan tafel vanwege het Depressiegala. Ze durfden te spreken over hun depressie en ze vertelden vandaag hoe het nu met ze gaat.

Zjos en Marijke doen niet aan het taboe op praten over je depressie. Op social media zijn ze beiden heel open over hun depressies en helpen daarmee veel andere mensen. Zjos twitterde begin dit jaar: "Mijn doel voor 2018: nieuw huis, betaald werk, en niet dood willen." Op dit moment lijkt haar missie zeer geslaagd. "Al mijn doelen zijn behaald", stelt ze. "Heel veel mensen stellen zichzelf met nieuwjaar doelen die ze nooit gaan halen, dus ik ook." In juni van dit jaar waren echter al haar doelen behaald. "Ik heb een fantastische baan in de jeugdpsychiatrie en dat geeft me elke dag weer zin in het leven."

Herstel

Marijke had zichzelf geen doelen gesteld maar maakt het naar omstandigheden goed. "Ik ben volop in herstel en we zijn op de goede weg naar een oplossing." Een jaar geleden werd ze naar eigen zeggen 'halfdood uit een bos gevist' door de politie. Nu zit ze hier met haar dochter. "Na een aantal weken in een gesloten inrichting dacht ik dat het goed ging, ik wilde alles weer gaan doen." Toen bleek bij Marijke pas dat alle problemen naar de oppervlakte waren gekomen.

Marijke schrijft ook gedichten over haar depressie:

Touw of Mes
Flat of Brug
Trein of Bus

Dat je met een
depressie
vaak geen keuzes kan
maken
is best wel
levensreddend dus.

Praten over depressies

Toen alle problemen begonnen schaamde Marijke en haar man zich voor hun situatie. "We hebben gelogen dat ik naar een hotel ging in plaats van naar de inrichting." Juist toen ze iedereen vertelde over haar problemen werd het makkelijker er mee om te gaan. "Ik kon niet meer terug, iedereen wist het. Er waren toen zoveel mensen die zeiden door mijn verhaal te zijn geholpen. Geholpen om naar de huisarts te gaan of om er ook over te praten."

Zjos heeft als graadmeter haar lach. "Nu lach ik weer hardop om mijn eigen grappen en die van een ander. Dat kon ik eerst niet." Zjos en Marijke blijven schrijven en praten over hun depressies. "Dat we mensen kunnen helpen is waarom ik blijf schrijven."

Mocht je dit gesprek gehoord hebben en je wil iemand om mee te praten. Bel dan de hulplijn 0900-0113

Ster advertentie
Ster advertentie