Achtergrond
KRO-NCRV

Ondanks polarisatie veranderen van mening: 'Je wil niet buiten de groep vallen'

foto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Ondanks polarisatie veranderen van mening: 'Je wil niet buiten de groep vallen'

Of het nou je op je werk is of tijdens een oerhollandse kringverjaardag; er zijn altijd wel momenten dat mensen om je mening vragen. Maar kan je nog wel zo makkelijk van mening veranderen in een tijd waarin we zo lijnrecht tegenover elkaar staan? Daarover schreef Marjon Bolwijn het boek Hoe ik van mening veranderde. "We houden van zekerheid, daar hoort onze mening bij", vertelt de journalist bij Spraakmakers.

Hoe ik van mening veranderde

'Buiten de groep vallen'

Voor het boek interviewde de Volkskrant-journalist samen met collega Laura de Jong een groep mensen tussen de 8 en 88 jaar. "We dachten dat mensen het moeilijk vonden om toe te geven dat ze van mening veranderden, maar dat viel mee. Mensen vertelden het eerder aan ons dan aan vrienden of familie." Dat heeft volgens Bolwijn er alles mee te maken dat we het lastig vinden om van mening te veranderen met de groep waartoe we behoren. "We zijn toch groepsdieren met z’n allen. Je wil niet buiten de groep vallen."

Koningshuis

Het veranderen van mening kan gebeuren door een gebeurtenis in je leven, zoals een ontmoeting. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij de Twentse politiechef José Rooijers. Zij was tegen het koningshuis, tot ze toenmalig koningin Beatrix ontmoette tijdens de nasleep van de vuurwerkramp in Enschede. "Daar maakte ze door haar betrokkenheid echt het verschil. Voor slachtoffers, hulpverleners en mijzelf", vertelt Rooijers.

"We houden van zekerheid, daar hoort onze mening bij", duidt journalist Bolwijn. "Je hoort bij een bepaalde groep die die mening deelt. En door een ontmoeting kan zo’n mening dus veranderen."

Standpunt van een ander

Een andere manier waarop je je mening bij kunt stellen, is door verandering van de tijdsgeest. Zwarte Piet is hier een goed voorbeeld van. Bolwijn: "Ik denk dat mensen er vaak niet over nadenken waarom ze tegen het koningshuis zijn, of voor Zwarte Piet. Dat is nu eenmaal zo, want we zijn het zo gewend. Je ziet ook vaak dat mensen van standpunt veranderen als ze bereid zijn om zich te verdiepen in het standpunt van een ander."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie