Achtergrond
EONOS

Indiana Jones van de kunstwereld

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Indiana Jones van de kunstwereld

Hij wordt wel de Indiana Jones van de kunstwereld genoemd: kunstdetective Arthur Brand. Eerder vond hij twee gestolen werken uit het Scheringa Museum terug. En ook traceerde hij twee levensgrote bronzen paarden die in de tuin onder Hitlers werkkamer stonden. Onlangs had hij weer beet: Arthur vond twee eeuwenoude reliëfs uit Spanje terug in een tuin in Groot-Brittannië.

Over die spectaculaire bijnaam is Brand zelf niet zo enthousiast. Hij noemt het "een beetje gênant" dat hij wordt vergeleken met de avonturier Jones. Brand ziet zichzelf liever als de klungelige inspecteur Clouseau uit de Pink Panther-serie. "Alles gaat fout bij Clouseau, maar omdat hij doorzet lost hij de zaak uiteindelijk wel op. Dat is voor mij herkenbaar."

Reliëfs

Het verloop van zijn recente vondst van de Spaanse reliëfs klinkt als een jongensboek. In de zoektocht naar de stenen kreeg Brand te maken met een bron die twee dagen later overleed en met een bron die dement was of speelde dat te zijn. Ook was het busje waarmee hij de stenen ging ophalen vermoedelijk gestolen.

Daarnaast werd hij in deze zaak geadviseerd door een man uit de onderwereld met een enkelband. "We waren in een tuin op zoek naar de stenen en hij zat maar te gillen want hij moest wel om 23:00 thuis zijn, anders zou de politie achter hem aankomen."

Contact met de onderwereld

Brand houdt zich met twintig zaken tegelijk bezig en wordt vaak gebeld door criminelen die van een kunstwerk af willen. "Gestolen kunst ligt niet bij het Leger des Heils, het ligt bij zware jongens: maffiafiguren en drugsdealers." Hij wordt naar eigen zeggen zelden bang van zijn contact met die schimmige figuren. "Gestolen kunst kun je niks mee, het ligt meestal te verpieteren. Vaak kan ik criminelen juist helpen er vanaf te komen."

Omdat Brand hen niet verlinkt aan de politie vertrouwen ze hem. "Ik heb liever dat ze het aan mij geven dan dat ze de schilderijen vernietigen."

Arthur Brand

Ster advertentie
Ster advertentie