Achtergrond

Ruzie om de kinderen leidt soms tot tragedies

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ruzie om de kinderen leidt soms tot tragedies

Soms loopt een echtscheiding zo uit de hand dat één van de ouders de ex-partner de toegang tot het kind weigert. Als een ouder nu niet meewerkt aan een omgangsregeling, blijft het vaak bij een bemiddelingspoging. Daar moet een einde aan komen. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer die een voorstel voor een hardere aanpak steunt. De Kamer wil dat het strafrecht in het uiterste geval kan worden ingezet. De oproep van de redactie van Spraakmakers om mee te praten over dit onderwerp leverde schrijnende verhalen op.

Het verhaal van mevrouw Jansen over haar zoon was ronduit verdrietig. "De ex van mijn zoon kreeg zijn kinderen niet te zien ondanks dat de rechter ze aan hem had toegewezen. Op een gegeven moment zij hij tegen mij dat z’n ex nooit zou buigen. Hij dacht dat ze hem kapot wilde maken. Ze heeft haar zin gekregen. Twee dagen later heeft hij zich van het leven beroofd."

Ook de rest van de familie is de dupe

En dan nog een schriftelijk reactie aan de redactie van Spraakmakers van iemand die anoniem wilde blijven. "Mijn ex-schoonzus was zo’n 'weigerouder'. Wat mensen vaak vergeten, is dat niet alleen het kind en de ouder de dupe zijn, maar ook de rest van de familie. Mijn ouders hebben hun kleindochter jaren niet gezien. Dat mijn inmiddels 18-jarige nichtje nu weer bij mijn ouders komt, is vooral te danken aan haar andere oma. Die heeft er bij haar dochter op aangedrongen dat ze weer contact opnam met haar ex-schoonouders die aan de hele scheiding ook niets konden doen."

'Ik kreeg van de rechter gelijk'

Simon Verhoeven vertelde dat hij 25 jaar geleden ook grote ruzie had over zijn kind. "Mijn ex-vrouw had een dwangsom gekregen, ik had van de rechter gelijk gekregen. Toen ze mijn kind niet meegaf, ging ik naar het politiebureau. Er is nooit iets mee gebeurd. Ik was vanochtend gechoqueerd toen ik hoorde dat de politiek er nog steeds niets aan heeft gedaan."

Trauma

Wouter de Winther, chef politieke redactie van de Telegraaf, praatte in de studio mee over het wetsvoorstel. Uit eigen ervaring weet hij hoe schadelijk het is voor kinderen. "Ze kunnen er een groot trauma aan overhouden. Soms nemen ouders via de kinderen wraak op elkaar. Het was voor mij buitengewoon pijnlijk en vervelend. Ik heb daar jarenlang nog negatieve gevolgen aan overgehouden."

Ster advertentie
Ster advertentie