Achtergrond
KRO-NCRV

'Koninklijke familie moet belangen in Shell openbaar maken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Koninklijke familie moet belangen in Shell openbaar maken'

Als het aan PvdA-Kamerlid Henk Nijboer ligt, moet de koninklijke familie openheid van zaken geven over de eventuele belangen in Shell. Dat zei Nijboer in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.

Koninklijke aandeelhouder(s)

Koningin Wilhelmina had naar verluid ooit 25 procent van de aandelen van Shell. Zover bekend is dat belang nooit verkocht. Wel bestaat de kans dat het aandelen pakket in stukken van kleiner dan vijf procent is gehakt. Want als iemand minder dan vijf procent van de aandelen van een bedrijf bezit, hoeft dat niet openbaar te worden gemaakt.

De vermeende koninklijke aandelen zijn extra pikant nu het gedrag van Shell rond de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) ter discussie staat. Acteur Marcel Hensema is zelfs een actie gestart om Shell het predikaat 'Koninklijk' af te nemen, maar daar kan alleen de koning over beslissen. Nijboer wil zich niet bij die oproep aansluiten. "Maar als Shell zo doorgaat verliezen ze het predikaat Koninklijk vanzelf", zegt hij in 1 op 1.

Niet genoeg geld in de pot

Nijboer heeft een spoeddebat aangevraagd over het nieuws dat Shell niet meer garant staat voor de verplichtingen van de NAM. Nijboer maakt zich zorgen. Want de NAM is verantwoordelijk voor de schade die ontstaan is door de gasboringen in Groningen. "Het herstellen van alle schade gaat vele miljarden kosten. Dat geld is er nu gewoon niet. De pot is onvoldoende gevuld." Nijboer wil daarom dat er een fonds komt, waaruit alle gedupeerden betaald worden.

Vermoedelijk volgende week debatteert de Tweede Kamer over de kwestie rond Shell.

Luister 1 op 1 hier terug:

Henk Nijboer (PvdA) en Groninger gas

Ster advertentie
Ster advertentie