Achtergrond

Conflict Syrië is niet op te lossen zonder Assad

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Conflict Syrië is niet op te lossen zonder Assad

[KRO-NCRV] “We kunnen niet af van de Syrische president Assad." Dat zegt Mart de Kruif, oud-generaal Koninklijke Landmacht bij Stand.nl op NPO Radio 1. Volgens De Kruif vertegenwoordigt Assad een hele bevolkingsgroep, de alevieten, en kan je hem dus niet buiten de vredesonderhandelingen houden.

Heeft president Donald Trump met het bombardement van afgelopen week op een Syrische basis een tik op de vingers van president Assad willen geven? Of willen de Amerikanen nu echt van de dictator af? Het zou een opmerkelijke koerswijziging zijn. Een duidelijk antwoord kan echter niet worden gegeven.

De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley wekte de indruk dat de VS uit is op de val van Assad. Maar de Amerikaanse minister Tillerson van buitenlandse zaken zwakte dat later weer af. Het verslaan van IS zou de topprioriteit hebben.

Quote

Mart de Kruif, oud-generaal

Dit conflict is niet van buiten op te lossen


Volgens oud-generaal Mart de Kruif is er geen militaire oplossing. Dit conflict is volgens hem niet van buiten op te lossen, omdat het gaat om eeuwenoude spanningen. "Je moet wel Assad op de vingers tikken als hij te ver gaat zoals bij chemische oorlogsvoering. Deze persoon nodig je liever niet uit op een verjaardagsfeestje, het is een oorlogsmisdadiger."

Op dit moment zijn er geen officiële vredesonderhandelingen, maar als die er weer komen dat kan je volgens De Kruif president Assad daar niet buitensluiten.

Oplossing conflict Syrie niet mogelijk zonder Assad

Ster advertentie
Ster advertentie