Achtergrond

'Defensie heeft keihard vrouwen nodig'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Defensie heeft keihard vrouwen nodig'

Veel meer vrouwen zouden zich moeten melden bij de krijgsmacht. Zij voegen elementen toe aan het leger die mannen niet kunnen brengen. Zij kunnen bijvoorbeeld veel gemakkelijker met lokale vrouwen in contact komen dan mannelijke militairen. Dat zegt de voormalig opperbevelhebber van de Nederlandse strijdkrachten Peter van Uhm in Spraakmakers. Gisteren werd er een nieuwe campagne gelanceerd om vrouwen te werven voor Defensie.

Contact met lokale vrouwen

Maar 10% van de Nederlandse militairen is vrouw. En daar moet snel verandering in komen, aldus Van Uhm die benadrukt dat vrouwen van grote waarde zijn in de krijgsmacht. “Als wij in landen zijn waar een andere cultuur of religie is, dan is het voor Nederlandse jongens veel lastiger om met de lokale vrouwen in contact te komen dan voor de meiden.” Mannen zullen in dat soort landen niet snel om hulp vragen maar vrouwen wel. En daarvoor zijn vrouwelijke militairen hard nodig .

Situatie thuis

Belangrijke oorzaak van het gebrek aan vrouwen is de thuis-situatie. “Het beroep is lastig te combineren met ons beeld van huisje, boompje, beestje. Je zult maar moeder zijn van een gezin met twee kinderen en de baas vraagt aan je om 6 tot 12 maanden op missie te gaan. In de praktijk blijkt dat vrouwen het daarmee moeilijker hebben dan mannen, “ aldus Van Uhm.

Fantastisch naar hun zin

Van Uhm heeft als bevelhebber bij Defensie veel vrouwen meegemaakt die het fantastisch naar hun zin hadden bij de krijgsmacht. Maar die schrokken er toch voor terug om een periode van 6, 7 maanden bij hun kinderen weg te zijn. De nieuwe campagne moet daar verandering in brengen.

Luister hier het hele gesprek met Peter van Uhm terug:

Ster advertentie
Ster advertentie