Nederlandse Politiebond: Maak plaatsing beelden ongeluk op social media strafbaar
- Nieuws
- Nederlandse Politiebond: Maak plaatsing beelden ongeluk op social media strafbaar
Politie en hulpverleners hebben geschokt gereageerd op het gedrag van mensen die afgelopen weekend langs een ongeluk op de A58 reden en hun mobieltjes pakten om te filmen en foto’s te maken. Tot aan het filmen van de reanimatie toe. Auto’s op de andere rijbaan werden stilgezet waardoor er bijna nog een ongeluk plaatsvond, sporenonderzoek werd gedwarsboomd, hulpverleners in de weg gezeten. "Om je dan in te houden als agent is vrij lastig", vertelt een politieagent die filmers aansprak op hun gedrag.
Er werden boetes uitgedeeld maar die waren voor het vasthouden van een mobieltje tijdens het rijden, voor het veroorzaken van een onveilige situatie. Zou het filmen van een ongeluk niet extra hard aangepakt moeten worden?
Video niet beschikbaar
Extra boete bij onnodige filmen bij ongeluk
Jan Struijs, voorzitter van de Nederlands Politiebond (NPB), vindt van wel. Nu krijg je 237 euro voor rijdend filmen. Wat mij betreft mag dat bij het onnodig en uit sensatiezucht filmen van een ongeluk verdubbeld worden. We gaan daar binnenkort ook met het OM over in gesprek. "Ik heb uitvoerig contact gehad met de hulpverleners bij het ongeluk met dodelijke afloop op de A58. Agenten ter plaatse zagen op internet al foto’s van het slachtoffer, terwijl de familie nog op de hoogte gesteld moest worden!" Agenten filmen nu al omstanders en geven dat ook door aan het OM als bewijs dat iemand heeft staan filmen.
Maak plaatsing op social media strafbaar
Er zijn twee handelingen, legt Struijs verder uit: "Het filmen op zich, en het plaatsen op sociale media. Zeker dat laatste hindert vaak op allerlei manieren het onderzoek. En het brengt onnodig leed met zich mee. Ik zou wel willen verkennen of daar grenzen aan te stellen zijn, of het strafbaar te stellen is. Nog hogere boetes dan je voor het filmen al kunt krijgen. Een flinke boete kan een 'wake-up call' zijn voor mensen."
Moreel verwerpelij, ja. Strafbaar stellen, nee.
John Remmerswaal is persofficier en plaatsvervangend hoofdofficier van het Openbaar Ministerie. Hij weet nog niets van de gesprekken waar Struijs het over heeft en zegt in reactie tegen Spraakmakers: "Het filmen van een ongeluk is moreel verwerpelijk. Maar we kunnen niet alles wat moreel verwerpelijk is strafbaar stellen."
Wie rijdend met een mobieltje in de hand gepakt wordt kan een boete krijgen van 237 euro. Er zijn ook mogelijkheden deze straf te verhogen als in het proces verbaal de omstandigheden worden omschreven, zoals het onnodig filmen van een ongeluk. De officier van justitie of de rechter kan dan 2 maanden hechtenis opleggen of een boete tot 4100 euro. Ook kan het rijbewijs twee jaar worden ingenomen.
Creëer een afstand
Rob Pot is al ruim dertig jaar chauffeur op een ambulance en stelt voor een grotere afzetting om ongelukken heen te zetten. Zodat filmers niet te dichtbij kunnen komen. De politie kan nu niet zoveel doen. "Maar als mensen iets op social media zetten, is het dan niet een idee om voor een paar dagen als straf het mobieltje in moeten leveren?", stelt hij voor.
Volgens Struijs (NPB) is het vergroten van de afstand geen oplossing want de apparatuur is tegenwoordig zo goed dat inzoomen geen probleem is.
Kijkers van de filmpjes: keur het af!
Gerard Tertoolen is verkeerspsycholoog. De mens is nieuwsgierig en heeft sensatiezucht. Dat is van alle tijden. Het delen is echt iets van nu; dat levert likes op en retweets. Mensen vinden je interessant. Daarom is het ook het krachtigste als de omgeving van de mensen die filmen het afkeuren. Dat in combinatie met de kans op een flinke boete kan ervoor zorgen dat mensen dit uit hun hoofd laten.
Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!
Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarvoor willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn. We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat u weet, niet alleen wat u vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!