Achtergrond
EO

Lilian Marijnissen: 'Ik ben voor open leiderschap'

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Lilian Marijnissen: 'Ik ben voor open leiderschap'

In de eerste week van het nieuwe jaar gaat Dit is de Dag aan de wandel met bijzondere gasten om terug- en vooruit te blikken. Presentator Renze Klamer ging op pad in Oss, de woonplaats van SP-leider Lilian Marijnissen die een bijzonder jaar gehad heeft én tegemoet gaat. Ze kwam als nummer 3 in de Tweede Kamer en werd al gauw gebombardeerd tot fractievoorzitter. Wat voor leider gaat zij worden?

Op haar vader Jan Marijnissen was veel kritiek. Lilian Marijnissen begrijpt dat er nog veel naar hem verwezen wordt in interviews. Is haar achternaam een lust of een last in de politiek? "De lat ligt juist heel hoog vanaf dag 1 met zo’n achternaam", vindt Lilian Marijnissen. "Ik heb er op geen enkele manier moeite mee dat er veel naar wordt gevraagd. Maar op een gegeven moment is alles wel gezegd."

DIDD aan de wandel met Lilian Marijnissen

Afgelopen jaar kwam het boek van oud SP Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen uit, waarin Jan Marijnissen werd beschreven als een wel erg autoritaire leider. Lilian Marijnissen heeft het boek zelf niet gelezen. "Ik ben zelf wel erg voor open leiderschap. Elk idee mag van mij op tafel komen. Ik ben voor een goede discussie. Maar daarna hak je een knoop door, en moet het ook van tafel kunnen. En de discussie moet binnenskamers blijven."

Het hectische leven in Den Haag dat afgelopen jaar begon voor Lilian Marijnissen, is geen grote verandering voor haar. "Ik was al gewend van mijn tijd bij vakbond FNV dat het werk zeven dagen per week door kan gaan als je niet uitkijkt. Daar moet je zelf ook op letten. Het gaat om kiezen. Ik heb een aantal vriendschappen die me ontzettend dierbaar zijn. Mijn vriendinnen in Oss zie ik wekelijks. En ik heb bij mijn vader ook de andere kant gezien. Hij was altijd weg. Die kant heb ik gezien dus misschien maakt mij dat ook bewuster."

Moeder

Lilian Marijnissen, geboren en getogen in Oss, werd al op haar 17e gekozen voor de gemeenteraad en de politiek is haar met de paplepel ingegoten. "Ik begrijp dat het vaak over mijn vader gaat. Maar persoonlijk zou ik het ook wel eens over mijn moeder willen hebben." Moeder Mari-Anne Marijnissen was net zo maatschappelijk betrokken en politiek actief als raadslid en later als wethouder.

"Toen ik jong was, waren er geen speelplaatsen in Oss", vertelt Lilian Marijnissen. "Het was mijn moeder die in Oss samen met andere SP’ers en vrijwilligers een hele mooie speeltuin heeft gebouwd, omdat de politiek toen niet in actie kwam. Ze is twee jaar lang de deuren langs geweest om geld op te halen omdat ze vond: er moeten gewoon goede en veilige speelplaatsen komen. Komend jaar bestaat die speelplaats 25 jaar en er komende tienduizenden kinderen per jaar in Oss nu spelen. Dat vind ik echt heel cool."

Ster advertentie
Ster advertentie