Achtergrond
AVROTROS

Rosanne Hertzberger snapt waarom mensen heel hard 'Hitler' roepen

foto: Eigen beeldfoto: Eigen beeld
  1. Nieuwschevron right
  2. Rosanne Hertzberger snapt waarom mensen heel hard 'Hitler' roepen

Ze weet van zichzelf dat haar columns en tweets een polariserend effect hebben. Of ze niet liever verbindend zou willen zijn? "Nee, daar heb je andere mensen voor", zegt microbioloog Rosanne Hertzberger in MISCHA!

#10 - Rosanne Hertzberger

Ze denkt actief tegen de stroom in en ze schopt vervolgens de bal het veld in, zo ziet ze haar rol als opiniemaker. "Ik wil mensen even raken, door elkaar schudden. Het is geen gesprek, het is geen debat. Het publiek, politici, schrijvers, wetenschappers moeten er dan zelf verder mee worstelen."

Gestrekt been

Met een gestrekt been gaat ze erin. Dat doet ze al van kleins af aan. "Ik heb nooit lekker meegedaan met de rest." Nuanceren ziet ze niet als haar taak. "Dat enerzijds en anderzijds, dat kunnen mensen ook zelf wel bedenken. Bovendien, het is helemaal niet erg als we bij sommige onderwerpen van mening verschillen."

Pure frustratie

De reacties die ze over zich heen krijgt, zijn niet mals. 'Corona nazi hoer' kreeg ze ooit naar haar hoofd geslingerd. Toch kan ze begrip opbrengen voor dat soort reacties. "Al die mensen die van die Tweede Wereldoorlog-vergelijkingen maken. Vinden ze dat echt? Of kunnen ze uit pure frustratie alleen maar heel hard 'Hitler' roepen, omdat ze eigenlijk willen zeggen dat ze het heel erg vinden wat er met Nederland gebeurt, met hun kinderen, op de scholen, in de samenleving. En hebben ze even de woorden niet om uit te leggen hoe vervelend ze het vinden. Als mensen goed kunnen verwoorden wat ze voelen, dan neemt die verbale agressie af."

Luister hier het hele interview met Rosanne Hertzberger terug!

#10 - Rosanne Hertzberger

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie