Achtergrond
BNNVARA

Cubanen mogen stemmen over een nieuwe grondwet: hoe ziet de toekomst eruit?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Cubanen mogen stemmen over een nieuwe grondwet: hoe ziet de toekomst eruit?

Volgens de Cubaanse staatsmedia is er ruim drie maanden gediscussieerd, maar 60 jaar na de revolutie ligt er een nieuwe grondwet. In februari mogen de Cubanen naar de stembussen voor een referendum over de grondwet, maar wat gaat er veranderen? In De Nieuws BV praten Latijns Amerika-deskundige Edwin Koopman en Cesar Majorana, opiniemaker en presentator, (die familie heeft op Cuba) erover.

Quote

Een heet hangijzer was een wet die het homohuwelijk mogelijk maakt

Edwin Koopman

Veel discussie

De nieuwe grondwet leverde veel discussie op en is de eerste hervorming van president Miguel Diaz-Canel. Koopman: "Er was vooral veel discussie over de economische maatregelen, waardoor ondernemers nu zelf geld mogen verdienen. Een ander heet hangijzer was de wet die het homohuwelijk mogelijk maakt en dat is uiteindelijk geschrapt, omdat de regering bang was dat het een slechte invloed zou hebben op de uitkomst van het referendum over de grondwet. Tot slot werd in eerste instantie het communisme niet benoemd in de nieuwe grondwet en dat is ook teruggedraaid."

Doordat ondernemers de mogelijkheid krijgen om zelf geld te verdienen denkt Cesar Majorana dat er meer Cubanen zullen zijn die een eigen onderneming starten, maar dan komt er een ander probleem om de hoek kijken. Majorana: "Er is een grote schaarste in veel producten. Bij mijn oma is ook geen meel meer om brood te bakken en als er een constant tekort is aan bepaalde levensmiddelen wordt het wel lastig om een restaurant te runnen."

Quote

Ik hoop dat er een jonge generatie opstaat en zijn schouders eronder zet

Cesar Majorana

Niet veel verandering

Uiteindelijk wordt niet verwacht dat de nieuwe grondwet veel zal veranderen op Cuba, ook omdat de Communistische Partij aan de macht blijft, maar toch kunnen die kleine veranderingen belangrijk zijn voor het land. Koopman: "Hieruit blijkt dat de nieuwe regering meer belang hecht aan communicatie en dat is nieuw. Bijna alle ministers zijn gaan twitteren en dat is voor Cuba ongekend en dat is toch een klein lichtpuntje dat mensen zien."

Sinds 6 december 2018 hebben veel mensen op Cuba ook toegang tot het 3G-netwerk en dat geeft veel Cubanen ook een beter beeld van wat er in andere landen speelt. Majorana: "Wat ik bij veel twintigers op Cuba nog wel zie is dat er een apathie is tegen de politiek. Veel jongeren vinden het belangrijker om in hun eigen toekomst te voorzien dan dat ze hun hoop op Cuba richten en dat vind ik wel jammer."

Een meerderheid stemt 'ja'

De verwachting is volgens Koopman dat de nieuwe grondwet er komt en een grote meerderheid van de Cubanen 'ja' gaat stemmen, maar de vraag blijft of dat veel zal veranderen. Majorana: "Mijn vrees is dat de ongelijkheid toeneemt. Mijn angst is dat als sommigen Cubanen wel de luxe hebben om luxer, gezonder en beter te leven dat er een groep achtergesteld zal worden. Mijn hoop is dat er een jonge generatie opstaat en zijn schouders eronder zet."

Cubanen mogen stemmen over een nieuwe grondwet: hoe ziet de toekomst eruit?

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie