Achtergrond
KRO-NCRV

'Michael Cohen weet precies wat hij doet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Michael Cohen weet precies wat hij doet'

Beiden zaten ze vijf uur aan de buis gekluisterd om de hoorzitting van de oud-advocaat van Trump te volgen. Voormalige Amerika-correspondenten Tom Kleijn en Jan Kees Emmer. Gister was de enige dag dat Michael Cohen in het openbaar werd verhoord voor het Amerikaanse Congres. Hij getuigt tegen president Trump, voor wie hij tien jaar heeft gewerkt.

Cohen werd eerder veroordeeld voor meineed, dus veel mensen vragen zich af hoe geloofwaardig hij nog is. Zélfs onder ede. Volgens Tom Kleijn weet Cohen precies wat hij doet. "Als hij nog meer liegt, dan moet hij langer de gevangenis in. Het is een New Yorkse advocaat, hij weet precies wat hij doet. In die zin vind ik hem geloofwaardig."

Quote

Cohen zei helemaal op het einde dat hij van nog meer misdaden af weet die Trump gepleegd heeft

Jan Kees Emmer

Jan Kees Emmer hoorde veel 'invulling', maar er was ook wat concreets. "De troefkaart van Cohen was de cheque, ondertekend door Trump zelf." De cheque kwam van Trump en was bedoeld om Cohen af te betalen, die op zijn beurt pornoster Stormy Daniels zwijggeld betaalde. "Dat was hard bewijs dat Trump de wet heeft overtreden", aldus Emmer.

Het venijn van het verhoor, zat hem in de staart zegt hij: "Cohen zei helemaal op het einde dat hij van nog meer misdaden af weet die Trump gepleegd heeft." Hiermee doet hij volgens Emmer in feite een belofte aan het Amerikaanse volk, dat er nog meer in de beerput zit.

Slechtste van Amerika

Trump noemde de rechtszaak zelf slecht voor het imago van de Amerikaanse politiek, maar dat heeft hij volgens Emmer toch echt over zichzelf afgeroepen. De directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau Kim Putters denkt dat al de toestanden van Trump een dramatische impact hebben op het vertrouwen van de Amerikanen in de politiek. "Dat staat in Amerika al helemaal onder druk." Volgens Putters is het dramatisch voor het politieke systeem dat burgers in Amerika een hele regeerperiode vanuit de rechtszaal tot zich krijgen.

De hoorzitting haalt inderdaad het slechtste uit de Amerikaanse politiek naar boven, vindt ook Kleijn. De democraten framen Cohen als een moedig man die een wederopstanding heeft doorgemaakt. De republikeinen blijven op hem inhakken en zeggen dat hij onbetrouwbaar is. En ondertussen vinden Trump-stemmers weer bevestiging in het feit dat Trump een zondebok lijkt.

Ster advertentie
Ster advertentie