Achtergrond
AVROTROS

Yoeri Albrecht: 'Er heerst een enorme smetvrees in het publieke debat'

foto: Eigen beeldfoto: Eigen beeld
  1. Nieuwschevron right
  2. Yoeri Albrecht: 'Er heerst een enorme smetvrees in het publieke debat'

De directeur van cultureel centrum De Balie hekelt het idee dat je ver weg moet blijven van andere opvattingen dan die van jezelf. “Het is een gevaarlijke opvatting dat je besmet raakt als je naar andermans ideeën luistert.” Hij pleit in MISCHA! juist voor het uitwisselen en beïnvloeden van elkaars ideeën.

#56 - Yoeri Albrecht

"Als het niet gezegd of gehoord wordt, dan bestaan andere opvattingen niet. Sommige mensen denken dat echt. Of ze worden boos om andermans mening. Ik vind het ook zo wonderlijk dat mensen het mij of de Balie kwalijk nemen als we mensen uitnodigen met een mening die niet van hen is. Natuurlijk nodigen we ook mensen uit met een mening waar ik het niet mee eens ben. Anders was ik na 14 dagen klaar met de programmering.”

Fascisme

Albrecht: “Je niet willen mengen met andere ideeën is maatschappelijk eng. Ik merk dat er soms een ongezonde hang is naar puurheid. Dat doet me denken aan fascisme.”

Het is zo belangrijk om cultuur en contact uit te wisselen, met elkaar te praten, stelt hij. “Je moet je willen engageren met de ander. Anders ontneem je maatschappelijke progressie.”

Kop van jut

Hoe je dat het beste doet, daar is geen eenduidig antwoord op. “Een debat of gesprek is altijd maatwerk. Maar wat niet helpt is wanneer het publiek de gasten plat schreeuwt. Of wanneer je een gast onder valse voorwendselen uitnodigt. Dat iemand is uitgenodigd als de kop van jut. Iemand moet de kans krijgen zijn of haar standpunten te kunnen vertellen.”

Ook de media zouden een duit in het zakje kunnen doen, stelt Albrecht. “Het valt me op dat in de media mensen als specialist of deskundige worden opgevoerd terwijl die dan bijvoorbeeld advocaat van een zaak zijn of lid zijn van een politieke partij. Je moet die mensen dan niet als deskundige opvoeren, maar als een partij in een zaak. Of er iemand tegenover zetten van een andere stroming.”

Luister hier het hele gesprek met Yoeri Albrecht terug!

#56 - Yoeri Albrecht

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie