Achtergrond
KRO-NCRV

Opkomst anti-immigratiepartij AfD: 'Politieke debat is enorm verhard'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Opkomst anti-immigratiepartij AfD: 'Politieke debat is enorm verhard'

Door de anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland (AfD) is het politieke debat in de Bondsdag in een jaar tijd enorm verhard. Dat zegt voormalig Duitsland-correspondent Margriet Brandsma in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers.

Aanstaande zondag mogen inwoners van de deelstaat Hessen naar de stembus. De kans is groot dat de rechts-populistische partij AfD wederom veel kiezers weet te trekken. Bij de Bondsdagverkiezingen in 2017 wist de partij voor het eerst in het parlement te komen. Met 12,6 procent van de stemmen werd het de derde partij van Duitsland.

Duitsland loopt achter

De opkomst van de AfD komt niet uit de lucht vallen. In heel Europa is het rechts-populisme bezig aan een opmars. Volgens oud-correspondent Margriet Brandsma heeft het in Duitsland zelfs nog relatief lang geduurd. "Het land loopt in een aantal opzichten achter."

Maar inmiddels zijn de gevestigde partijen op voorhand niet meer zo zeker van een trouwe achterban. "Bij elke verkiezing verliezen de sociaal-democraten en christen-democraten kiezers", zegt Brandsma. Ze verwacht dat dit zondag bij de deelstaatverkiezing in Hessen ook het geval zal zijn.

Quote

Je ziet dat partijen zoekende zijn

Voormalig Duitsland-correspondent Margriet Brandsma

Flink wennen

Toch moeten de gevestigde partijen nog flink wennen aan de nieuwkomer. In een jaar tijd is de toon in de Bondsdag verruwd. "Je ziet dat partijen zoekende zijn in de manier waarop ze met de AfD moeten omgaan", zegt Brandsma. Hierbij gaan politici nog vaak de confrontatie aan met de AfD.

"Tegelijkertijd zie je dat dat niet werkt. De partij wordt in ieder geval niet kleiner. Integendeel. Af en toe proberen Duitse politici op argumenten betogen uit elkaar te rafelen. Ook dat heeft in ieder geval nog niet tot gevolg dat de partij aan steun verliest."

Brandsma denkt niet dat de AfD snel van het toneel verdwijnt. "Het is niet een partij die een enorme groeispurt doormaakt, maar dat de AfD langzamerhand gevestigd raakt in het Duitse politieke landschap is wel duidelijk."

Ster advertentie
Ster advertentie