Achtergrond
BNNVARA

VVD wil snel een inventarisatie van brandgevaarlijke gevels

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD wil snel een inventarisatie van brandgevaarlijke gevels

De beelden staan velen nog op het netvlies: de vreselijke brand vorig jaar in de Grenfelltower in Londen. Die brand kon zich razendsnel verspreiden omdat er kunststof isolatiemateriaal aan de gevel zat. En dat is niet ongebruikelijk. Zembla zocht uit of we in Nederland ook op deze manier bouwen en het antwoord is: ja. Daarover vertellen journalist van Zembla, Ton van der Ham, en VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis in De Nieuws BV.

De journalisten van Zembla ontdekten een seniorencomplex in Nijmegen met een brandgevaarlijke gevel. In de uitzending van Zembla confronteert Van der Ham de woningbouwvereniging daarmee. Hierop antwoordt de medewerker van Woongenoot dat ze aan de slag moeten gaan. En nu blijkt dat ze daadwerkelijk zijn gaan testen, vertelt Van der Ham: "Deze man dacht, 'als dit complex niet veilig is dan moeten we dat echt gaan uitzoeken'. Nu is duidelijk geworden dat de gevels inderdaad echt gevaarlijk zijn en hij heeft besloten dat ze dat hele complex gaan strippen. En, totdat die werkzaamheden zijn afgerond lopen er brandwachten rond."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Testen met een prullenbakbrandje

Het bizarre is, dat het bouwen met brandgevaarlijke materialen in Nederland is toegestaan, legt Van der Ham uit. Vaak weten woningbouwverenigingen en andere partijen ook niet dat er met dit materiaal wordt gebouwd. Daarnaast worden er wel testen uitgevoerd, "maar die vinden plaats in een laboratorium, waar een klein prullenbakbrandje wordt gemaakt, maar dat zegt niets over wat er gebeurt als er écht brand is."

Hoeveel brandgevaarlijke gevels er zijn in Nederland is niet duidelijk. Het lijkt volgens Van der Ham alsof de overheid het niet wil weten aangezien het ook niet wordt onderzocht. "Wij kwamen er niet achter en dat heeft er volgens mij mee te maken dat de overheid niet nieuwsgierig genoeg is. Het is een paar keer in de Kamer gevraagd aan de minister en dan komt er gewoon geen bevredigend antwoord."

Quote

Bouw of renoveer flats en pas alleen onbrandbaar isolatiemateriaal toe

Ton van der Ham

Landelijke inventarisatie

Naar aanleiding van de uitzending van Zembla is er een debat aangevraagd bij de minister, vertelt Koerhuis. Uit de uitzending blijkt dat de minister niet bezig is met een landelijke inventarisatie van de hoeveelheid gebouwen waar het brandgevaarlijke materiaal is gebruikt. "Dit zal dus zeker de insteek van het debat worden", zegt Koerhuis, "dat we nu wél een inventarisatie moeten doen van brandgevaarlijke gevelplaten."

Quote

We moeten eerst die landelijke inventarisatie boven water krijgen

Daniel Koerhuis

Koerhuis beaamt dat het gek is dat deze inventarisatie tot noch toe niet heeft plaatsgevonden: "Het gaat er natuurlijk om, dat de huurders en bewoners in een veilig huis wonen." Daarom moet de inventarisatie ook rap gebeuren volgens Van der Ham: "Wat het probleem nog urgenter maakt is dat we gaan veel woningen opnieuw isoleren. We zitten met klimaatverandering, we moeten dus beter geïsoleerde woningen krijgen, dus heel veel flats worden op dit moment opnieuw geïsoleerd. Dus er is een oproep in onze uitzending gedaan: bouw of renoveer flats en pas alleen onbrandbaar isolatiemateriaal toe."

Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen

Koerhuis: "We moeten eerst die landelijke inventarisatie boven water krijgen. En wat ik ook begrijp uit de uitzending is dat het niet alleen het materiaal is maar ook het aanbrengen van het materiaal wat er voor kan zorgen dat iets brandgevaarlijk wordt." Daarom wordt er niet alleen de onderste steen boven gehaald omtrent de landelijke inventarisatie, maar ook rondom de wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Deze wet is "na een jaar stil te hebben gelegen nu weer opgepakt door de minister en naar de Eerste Kamer is gestuurd", aldus Koerhuis. "Dat is een tweede poot waar we op moeten inzetten, want juist die wet brengt in kaart niet alleen wélke materialen er worden aangebracht maar ook hóe ze worden aangebracht."

Bekijk hier de uitzending van ZEMBLA.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie