Achtergrond
KRO-NCRV

Prijsplafond Russisch gas zinvol? 'Hoge prijs wordt dan door andere landen bepaald'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Prijsplafond Russisch gas zinvol? 'Hoge prijs wordt dan door andere landen bepaald'

De afgelopen weken werden wederom alle gasprijsrecords verbroken. De Europese Commissie wil onder andere een prijsplafond voor Russisch gas. Heeft dat zin? Poetin heeft al aangegeven dat alle gascontracten met Europa verscheurd kunnen worden. Europa is op dit moment voor nog maar 9 procent afhankelijk van Russisch gas, dus zal sowieso uit andere landen moeten importeren. "Dat moeten we tegen een hoge prijs kopen", zegt energie-expert René Peters in Spraakmakers.

TNO energie-expert René Peters denkt niet dat een prijsplafond voor Russisch gas gaat helpen. "Er wordt steeds minder gas uit Rusland geleverd. Met een lage gasprijs gaat Poetin aangeven dat hij nog minder zal leveren of helemaal zal stoppen."

Nederland zou dan op andere manieren aan gas moeten komen, bijvoorbeeld door vloeibaar aardgas te importeren uit andere landen. "Dat moeten we tegen een hoge prijs kopen omdat we moeten opbieden tegen Aziatische landen", zegt Peters. "De hoge gasprijs wordt dan steeds meer bepaald door het gas dat we niet zozeer uit Rusland halen, maar uit alle andere landen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Rationaliteit is ver te zoeken'

Hans van Koningsbrugge, hoogleraar geschiedenis en politiek van Rusland, denkt dat de kans groot is dat Rusland inderdaad geen gas meer gaat leveren. Ook al heeft dat ook nadelen voor Rusland zelf. "De rationaliteit is ver te zoeken in Russische politiek."

Van Koningsbrugge legt uit dat de Russische gasmarkt vooral gericht is op Europa en niet op Azië. Er leeft in Nederland het idee dat Rusland Europa niet nodig heeft en 'gewoon' kan gaan exporteren naar China, maar het ligt genuanceerder, zegt Van Koningsbrugge. "Nu is er nog geld genoeg maar op termijn is het klaar met Rusland als energiereus. Op termijn gaat dit Rusland enorme pijn doen. Maar Rusland beschouwt zich in oorlog met het Westen, daar moet voor geleden worden, dat wordt al ingecalculeerd."

Belangrijk signaal

Mohammed Chahim, Europarlementariër van de PvdA, denkt dat het instellen van een prijsplafond voor Russisch gas zeker effect zal hebben. Maar: "als je kijkt naar de hoeveel gas kijkt die we nu nog uit Rusland halen, rond de 9 procent, zal het effect op de prijs beperkt zijn."

Toch is het signaal belangrijk, vindt Chahim. "Het prijsplafond in samenwerking met andere maatregelen meer rust brengen op de markt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie