Achtergrond
NOS

Sociale ongelijkheid door tijdelijk werk wordt aangepakt: 'ik ben er heel blij mee'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sociale ongelijkheid door tijdelijk werk wordt aangepakt: 'ik ben er heel blij mee'

Flexwerk, uitzendwerk en werk voor zzp'ers moet compleet anders worden aangepakt, dat adviseert de Sociaal Economische Raad. Vakbonden en werkgevers zijn in grote lijnen akkoord over een hervorming. In NOS Met het Oog op Morgen jubelt commissievoorzitter Hans Borstlap over dat nieuws. Want naar zijn rapport werd geluisterd door de grote partijen.

Het advies van de Sociaal Economische Raad en het akkoord is vrijwel geheel gebaseerd op het rapport van de commissie Borstlap, dat bijsturing van de wet en regelgeving over flexwerk onderzocht.

Borstlap kwam er tijdens het opstellen van het rapport achter dat in Nederland wel heel veel flexwerkers en werknemers met een tijdelijke contracten zijn. Hoe kan het dat we zo zijn doorgeslagen met flexibiliseren?

''Ik had het ook niet zo goed door tot we onderzoek gingen doen,'' erkent de voorzitter van de commissie. Hij kreeg van deskundigen in onder andere Duitsland en Frankrijk verbaasde reacties. Ze vroegen zich af 'wat aan de hand is' in Nederland.

Borstlap: ''Je kan in de huidige situatie oneindig in tijdelijke baantjes blijven. Terwijl vast werk een vaste betrekking hoort te krijgen.''

Nog niet precies duidelijk hoe

Het betekent niet dat tijdelijk werk helemaal gaat of kan verdwijnen. ''Het is ook nodig, zoals bij strandtenten bijvoorbeeld.''

Het ontbreekt voornamelijk aan scherpe wet- en regelgeving die bedrijven op een gegeven moment verplicht mensen in dienst te nemen. Bedrijven zeggen huiverig te zijn mensen in vaste dienst aan te nemen vanwege het ontslagrecht.

Ontslag is dan financieel 'een ramp,' legt Borslap uit. Zijn advies luidt dat werkgevers 20% minder beroep kunnen doen op flexwerknemers. Op die manier moeten bedrijven indirect gedwongen worden mensen aan te nemen.

Hoe de hervorming er precies uit gaat zien moet nog besproken worden. Maar de overname van het rapport is een grote eerste stap. ''Ik verwacht dat dat in het regeerakkoord zichtbaar zal zijn,'' besluit Borslap tevreden.

Weg met flexwerk

Ster advertentie
Ster advertentie