Politiek
KRO-NCRV

Asscher: Kabinet, regel vangnet voor ZZP'ers

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Asscher: Kabinet, regel vangnet voor ZZP'ers

Het kabinet moet direct in actie komen om een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering in het leven te roepen voor zelfstandigen. Dat zegt PvdA-leider Lodewijk Asscher in het NPO Radio 1-programma 1 op 1. Dat zou de eerste stap zijn de onzekerheid op de arbeidsmarkt te verminderen.

Asscher: Kabinet, regel vangnet voor ZZP'ers

"Nu kunnen veel zelfstandigen zo’n verzekering niet betalen," zegt Asscher, "daarvoor zijn vaak de tarieven te laag. Het is redelijk als de opdrachtgevers een bepaald percentage meer zouden gaan betalen om zo'n collectieve verzekering te financieren. Zodat niet iemand die van de steiger valt of ernstig ziek wordt er daarna alleen voor staat."

Platformbedrijven

Ook de zogeheten platformbedrijven zouden volgens de PvdA-leider werkgeverslasten moet gaan betalen. "Bedrijven als Uber of bezorgdiensten hebben geen personeel in dienst, en betalen dus niet mee aan de collectieve lasten als werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Dat is niet vol te houden." Voor bedrijven die juist wel vast personeel in dient hebben, kunnen de lasten dan omlaag.

Op initiatief van Asscher debatteert de Tweede Kamer morgen over de toekomst van de arbeidsmarkt. Wat de PvdA betreft moet daarin één uitgangspunt centraal staan; het verminderen van de onzekerheid. "Hoe flexibeler, hoe fijner, was vroeger het idee. Maar er is nu omslag zichtbaar: er is 'consensus aan het ontstaan over de onhoudbaarheid van onzekerheid op de langere termijn'."

Ster advertentie
Ster advertentie