Achtergrond

'Singles worden gediscrimineerd'

foto: Wat Jij!? (EO)foto: Wat Jij!? (EO)
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Singles worden gediscrimineerd'

[EO - RAD1] In 2050 is de verwachting dat de helft van de Nederlandse bevolking uit vrijgezellen bestaat. Maar is de samenleving daar wel klaar voor? En worden singles nu eigenlijk gediscrimineerd, of niet? Daar gaat het over in de nieuwste IGTV-aflevering van Wat Jij!?, met programmamaker en ‘beroepsvrijgezel’ Marjon Moed, en CDA-raadslid in Utrecht, Jantine Zwinkels.

Het is vandaag Singles Day, een soort Valentijnsdag die speciaal in het leven is geroepen voor alle vrijgezellen. Het ontstond in de jaren 90 in China, maar het wordt wereldwijd steeds populairder, en mensen vinden massaal de weg naar de webwinkels waar producten met kortingen worden aangeboden.

Individualistische maatschappij

Marjon Moed vindt het goed dat er een speciale dag voor singles is. “Het is nodig, want er zitten veel stigma’s op single zijn en die mogen er best wel vanaf.” CDA-raadslid Jantine Zwinkels vraagt zich af hoe zinvol het is. “Ik vind niet dat er een stigma is. Prima hoor als er een dag voor vrijgezellen komt, maar komt er dan ook een dag voor de gescheiden ouder of de gelukkig getrouwden?”

Dat de samenleving over ongeveer dertig jaar voor de helft uit singles bestaat is een trend waar we volgens Jantine over moeten gaan nadenken. “Ik zou het jammer vinden als we een kant opgaan waarin we aansturen op een meer individualistische aanpak in onze maatschappij.” Marjon Moed is daar niet bang voor. “Singles zoeken elkaar juist heel erg op. Hoe individualistischer het wordt, hoe meer mensen de behoefte krijgen elkaar op te zoeken.”

Slachtoffer

Marjon vindt wel dat singles worden gediscrimineerd. “In Utrecht zijn vijf huizen die je kunt kopen als alleenstaande met modaal inkomen. En er zijn van die hele simpele dingen, waarmee je als single veel duurder uit bent. Je kunt je partner meeverzekeren op de ANWB-kaart, maar ik kan dat bijvoorbeeld niet met een vriendin van mij doen. En ik betaal meer belasting in m’n eentje.”

CDA-raadslid Jantine ziet het niet als discriminatie. “Als je drie of vier kinderen hebt, dan is het leven pas duur. Het lijkt mij nog veel lastiger als je daar de lasten gaat verzwaren.” Ze pleit ervoor dat we solidair moeten zijn met elkaar. “We moeten inzien dat we ook juist een gezin, waar zoveel in wordt geïnvesteerd en waar de lasten bij twee mensen terecht komen, een beetje ontzien. Laten we naar beide kanten kijken en ons niet te snel slachtoffer voelen van het systeem.”

Wat Jij!? kijken

Het Instagram TV-programma is te zien via de Instagram-app. Zoek dan op NPO Radio 1, via de Instagram-pagina van NPO Radio 1 of klik direct door naar de stories van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie