Achtergrond
HUMANVPRO

Spoorpersoneel worstelt met aanrijdingen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Spoorpersoneel worstelt met aanrijdingen

Conducteurs en machinisten voelen zich onvoldoende voorbereid op aanrijdingen met een persoon, zo blijkt uit een enquête onder meer dan 900 leden van de spoorvakbond VVMC.

{podcast audio="124460" caption="Spoorpersoneel worstelt met aanrijdingen" }

947 conducteurs en machinisten, allen lid van de Vakbond voor Rijdend Personeel (VVMC), vulden de voorbije weken een enquête in van studenten journalistiek aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Die deden de afgelopen maanden onderzoek naar hoe spoorpersoneel wordt voorbereid op aanrijdingen en deelden hun resultaten met Argos.

Bijna twee derde van de conducteurs en machinisten die de enquête invulden geeft aan dat ze niet voldoende voorbereid zijn op het verlenen van eerste hulp en dat de psychische voorbereiding op een aanrijding ontoereikend is. "Conducteurs zouden veel beter voorbereid moeten worden wat betreft aanrijdingen met personen", licht een respondent toe.

"Het is niet 'even iets volgens het handboekje doen'. Je hebt te maken met gruwelijke verwondingen en uit elkaar gereten personen. Hoe is het mogelijk dat daar nauwelijks aandacht aan besteed wordt? Vooral het psychische aspect zou meer aandacht verdienen."

Psychische klachten

Bijna driekwart van de ondervraagden geeft aan een aanrijding met een persoon te hebben meegemaakt. Een deel van hen zegt sindsdien met psychische klachten te kampen. Na een aanrijding zijn hoofdconducteurs vaak de eerste die de trein uit moeten, om eerste hulp te verlenen aan het slachtoffer of het stoffelijk overschot af te dekken.

Wil je meer weten? Kijk dan op de website van Argos.

Reactie NS

Geconfronteerd met de resultaten van het onderzoek van de studenten laat de NS weten de signalen van het treinpersoneel serieus te nemen en geïnteresseerd te zijn in de 'volledige onderzoeksresultaten'. Een extern bureau doet nu onderzoek naar hoe de NS personeel dat een aanrijding heeft meegemaakt beter kan ondersteunen. Dat onderzoek is in de 'afrondende fase'.

De onderzoekers hebben volgens de NS al wel aangegeven dat de organisatie 'naast de procedures rond een aanrijding, nog beter aandacht kan besteden aan de emotionele aspecten.' De organisatie schrijft daar 'uiteraard invulling aan te gaan geven.'

Kijk voor de volledige reactie van de NS op de website van Argos.

Heb jij hulp nodig?

Neem dan contact op met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900-0113 en 113.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie