Achtergrond
KRO-NCRV

Winkeldiefjes horen niet in een politiecel

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Winkeldiefjes horen niet in een politiecel

Kinderrechtenorganisaties en jeugdrechtadvocaten maken zich zorgen over de strenge aanpak van minderjarige first offenders: kinderen die voor het eerst met de politie in aanraking komen. Die belanden na een klein vergrijp nog wel eens uren achtereen in een politiecel. De stelling vandaag in Stand.nl: Winkeldiefjes horen niet in de politiecel.

Video niet beschikbaar

Maar wat is eigenlijk het effect daarvan op kinderen? Dat vroegen we aan ontwikkelingspsycholoog Steven Pont. Pont schrijft columns over opvoeding voor het AD en Het Parool en schreef boeken als Mensenkinderen en Sociaal vaardig.

Is het urenlang opsluiten van kinderen in een politiecel een goede manier om deze kinderen te straffen voor hun gedrag?

"Nee dat gaat echt te ver. Dat is een over de top maatregel die voor bepaalde kinderen een traumatische ervaring kan zijn."

Moet je kinderen anders behandelen bij kleine diefstal dan volwassenen?

"Kinderen en jonge tieners hebben nog een verminderde gewetensfunctie en een verminderde impuls controle. Dat moeten ze nog leren ontwikkelen. Sommige kinderen overzien niet de gevolgen van het jatten van een blikje cola voor anderen. Die denken alleen: dat wil ik!"

Is een schokeffect na verkeerd gedrag niet juist goed voor kinderen zodat ze het niet nog een keer zullen doen?

"Je moet het leven leren en daar hoort bij dat je altijd een eerste fout mag maken. De eerste correctie mag dan dus ook best mild zijn. In het geval van een winkeldiefstal zou je als politie bijvoorbeeld het kind naar huis kunnen brengen en het kind op die manier confronteren met de gevolgen van de misstap.

Als een kind toch mee moet naar het politiebureau zou je ook kunnen denken aan een vriendelijkere kamer voor kinderen. De politie moet immer wel je beste vriend blijven."

Wat is dan het effect van deze manier van straffen op kinderen?

"Het kind bestaat niet. Dus voor een aantal kinderen kan zo’n afschrikking een louterend effect hebben waardoor ze dit gedrag een volgende keer niet meer zullen vertonen. Maar voor anderen kan het ook best traumatisch zijn.

In andere culturen kan het zelfs statusverhogend werken als je opgepakt wordt door de politie. Bijvoorbeeld in de straatcultuur. Dan werkt zo’n aanpak door de politie juist averechts."

Ster advertentie
Ster advertentie